Den mytomspunna fladdermusen

Alla fladdermöss är fridlysta i Sverige sedan 1986. Det betyder att en inte får fånga, döda eller störa dem.

Det finns över 1000 olika fladdermusarter runt om i världen. Det är bara 3 arter som dricker blod och dessa små fladdermöss lever i Central- och Sydamerika. De allra flesta av världens alla fladdermöss är dock insektsätare.

I Sverige har vi 19 olika arter och alla livnär sig på insekter. Vissa lever bara i södra Sverige medan andra, som Nordisk fladdermus, syns nästan i hela landet. Fladdermöss i Sverige måste ta hänsyn till att det är kallt ibland, och att maten tar slut. Därför äter de upp sig inför hösten och går i dvala när vintern kommer. När de sover lägger de vingarna runt sig och hänger med huvudet nedåt, och håller fast sig med bakfötterna i till exempel en gren. En anledning till att de sover så kan vara för att de ska kunna komma snabbt iväg om det händer något. Då är det bara att släppa taget med fötterna och glida iväg med vingarna.

Fladdermöss är de enda däggdjur som kan flyga och de hittar vägen genom att lyssna efter eko i sin omgivning, det kallas ekolokalisering. De gör ett läte och lyssnar sedan på ekot från sitt eget ljud för att förstå var de är och åt vilket håll de ska flyga. Fladdermössen är aktiva på natten, och dagarna spenderar de i olika hål i träd, men ibland flyttar de också in i hus och byggnader. Men de gör ingen skada på hus, tvärtom så är de väldigt viktiga för ekosystemet. En fladdermus kan äta flera tusen insekter på en natt, och äter upp insekter som kan ses som problem i trädgården.

Fladdermössen är hotade på grund av att deras boplatser och miljöerna de lever i förstörs. Även gifter som används vid insektsbekämpning påverkar fladdermössen och kan döda dem.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer