Ekorrens svans hjälper den att hålla balansen och värmen

Ekorrens namn betyder “han som skuggar sig med svansen”, och dess svans är verkligen fin och bra att ha! Ekorren är mest i sitt bo på dagen, men på morgonen och kvällen kan du få se den eller höra dess olika läten.

Ekorren är en rödbrun liten gnagare. På vintertiden blir pälsen något gråare. Undersidan på ekorren är gräddvit och ser väldigt mjuk ut. Den stora yviga svansen på ekorrar har flera olika syften. Den hjälper ekorren att hålla balansen när den hoppar mellan grenar och hjälper till att hålla ekorren varm när den sover. Smidigt att ha inbyggt täcke med sig överallt!

Det finns över 40 arter av ekorre i världen. Den ekorre som lever i Sverige har det vetenskapliga namnet Sciurus vulgaris. Sciurus är släktnamnet och betyder "han som skuggar sig med svansen". Artnamnet vulgaris betyder vanlig.

Ekorrarna som bor i Sverige lever inte i flock. Hanen och honan träffas en hel del när det är dags att para sig, men när de gjort det så klarar sig honan själv med ungarna. Ekorrar får oftast fyra ungar per kull men kan få upp till åtta stycken. När ungarna föds är de helt nakna och blinda. Ekorrar blir oftast ca 3 år, men vissa kan bli 6–7 år gamla.

Ekorren har mycket bra syn, det sägs att det är den gnagare som ser allra bäst. Den kan se saker i färg men kan inte skilja på rött och grönt.

När ekorrar rör sig på marken så gör dem det genom språng. Spåren de gör ser ut såhär:

Så om du ser såna spår i snön i vinter, så vet du att det är en ekorre som har varit där.

Ekorren lever helst i barrskogar med granar och tallar, men ibland hittar en dem även i lövskogar. Många ekorrar trivs också i parker och trädgårdar, men de är mest aktiva på morgonen eller kvällen. Mitt på dagarna vilar de i sitt bo för att undvika värme och fåglar. Om det är dåligt väder så kan ekorren stanna i boet flera dagar i sträck. Men då har de samlat massor av mat i förväg så att de inte blir hungriga. På vintern sover ekorrarna bort en hel del av tiden, men de går inte helt i ide som till exempel björnar.

Du kanske har hört hur en ekorre låter? Ekorrar pratar mycket med varandra och har mycket läten för sig. De tjattrar och smattrar och ibland stampar de även med alla sina fötter i trädstammar. Det kan höras hundra meter bort till andra ekorrar. Nästan lika bra som mobiltelefoner!

Här kan du höra några olika läten som ekorrar gör.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer