Dumbobläckfisken ser lite ut som en elefant

Dumbobläckfisken är en lite mystisk bläckfisk. Det är den bläckfisk som lever djupast i havet. Fenorna på huvudet gör att den ser ut lite som en elefant.

Dumbobläckfisken är en grupp bläckfiskar med simfenor som sägs se ut lite som små elefantöron. De simmar genom att fladdra med dessa fenor och sina bläckfiskarmar och genom att blåsa ut vatten. När de ska simma riktigt snabbt är det mest genom att blåsa ut vatten.

Dumbobläckfiskar lever i hav över hela världen. Eftersom de lever mycket djupt ner i havet är det mycket vi fortfarande inte vet om dem, och det finns nog flera arter som vi inte upptäckt än.

De flesta dumbobläckfiskar bor 3 000–4 000 meter under ytan. Vissa arter bor så djupt ner som 7 000 meter under ytan. Vi känner inte till någon annan bläckfisk som lever så djupt. Där simmar de strax över havsbotten och letar små kräftdjur och annat som de sväljer hela.

Dumbobläckfisken kan bli nästan två meter lång och väga sex kilo men oftast är de mycket mindre, närmare 20 centimeter långa. De är normalt lite genomskinliga men de kan ge huden en mörkare färg när de vill. De flesta dumbobläckfiskar blir 3–5 år gamla.

Här kan du se en dumbobläckfisk som simmar.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer