Bladskärarmyror odlar svamp i sina underjordiska bon

Bladskärarmyror lever inte i myrstackar utan har sina bon några meter under marken. Sitt namn har de fått för att de skär av bladen med sina käkar.

Det finns 47 arter av bladskärarmyror. Bladskärarmyrorna biter med en hastighet av tusen bett i sekunden och kan skala av alla gröna blad på ett träd över en natt! Bladen de kånkar omkring på är inte för att ätas. De bygger inte heller sina bon med dem. Istället så bär dem ner bladen i sina underjordiska bon och lägger dem i stora samlingar. Sen förmultnas dem till en typ av svamp som myran sen äter upp. Den lagar alltså sin egen mat kan en säga.

När de ska hämta blad så går de ibland en hel kilometer ifrån sitt bo för att hämta bladen. Det är för att skydda sitt eget bo. Om växterna runt boet finns kvar så är risken mindre att deras underjordiska bo och tunnlar rasar in på grund av regn och oväder.

Myrorna lever i stora samhällen där drottningen bestämmer. Ett vanligt bladmyresamhälle kan vara 30 meter brett och det kan bo upp till 8 miljoner myror i samhället. Sen finns det flera olika typer av arbetare i gruppen:

  • små arbetare som vaktar över svampträdgården,
  • mellanstora arbetare som patrullerar i boet och attackerar om fiender kommer för nära,
  • större arbetare som skär blad och lämnar dem i boet,
  • soldater, som är de allra största arbetsmyrorna försvarar drottningen och hjälper till med att bära tunga saker. De är riktigt starka och kan bära större pinnar med munnen.

De små myrorna sitter ibland på de större myrornas huvuden för att skydda dem mot flugor som ibland lägger ägg på myrornas huvuden.

Det är drottningen som styr och bestämmer i samhället. De flesta arbetarna är också honor. Drottningen bestämmer själv vilket kön hon vill föda när hon föder nya myror. Om drottningen skulle dö så skulle hela kolonin också dö ut. Drottningen är tjugo gånger större än arbetarmyrorna och visar sig aldrig ovanför jord. Hon kan bli över 20 år gammal medan arbetarna bara lever i några veckor.

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi sprider information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på:

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer