Skogens konung med sin krona
Seriefiguren Hälge är inspirerad av älgen och är en omtyckt sagoälg men Hälge var långt ifrån den första älg som har tecknats av. Människor har hittat älgen avritad i spanska grottmålningar och det visar att älgen länge har haft en mytisk roll runtom i nordeuropa efter hällmålningar enda från stenåldern! Skogens stora kompis har funnits med länge, de äldsta fossilerna från älg som en har hittat är över 100 000 år gamla!
Älgen är skogens konung och älgtjurens ståtliga krona visar det på ett imponerande sätt. Dessutom är älgen det största, nu levande, hjortdjuret. Älgen är ett däggdjur som är kaxigt stor med en mankhöjd mellan 175-235 cm! Älgen är väldigt lätt att känna igen (förutom för sin storlek och tjurens horn) tack vare sina stora och mjuka öron och mule men också för sitt hakskägg. Pälsen kan skifta lite i färg, precis som människans hår, och varierar mellan ljusbrun, mörkbrun, grå eller nästan svart päls som täcker hela kroppen. I vissa sällsynta fall kan de vara helt vita!

Älgar gillar löv och -blandskog och miljöer som har sjöar och våtmarker. Älgar är dessutom bra på att simma. De simmar gärna och kan ofta ses ta en genväg över en sjö. En älg simmade till och med hela vägen från Sverige till Danmark!
Förr fanns älgen på fler platser i världen men jakt och annan mänsklig aktivitet har gjort att det främst finns älgar i norra Europa, Asien och Nordamerika. Till skillnad från andra hjortdjur som gärna lever i flock, så lever älgen oftast ensam.
Om du får turen att se en älg så kommer den säkert stå och mumsa på något gott. Om en älg själv får välja vad som ska vara på menyn så väljer den helst blad från asp, rönn, ek och sälg. Men hen mumsar gärna i sig delikatesser som vattenväxter, havre, näckrosrötter och blåbärsris också.
Älgen är som mest aktiv vid slutet på dagen och rör sig väldigt långa sträckor varje dag. Vid skymning vaknar skogen till liv och de vilda djuren börjar röra på sig. Älgen reser sig då från dagens viloplats för att leta föda på öppna marker, tryggt dold i det dunkla ljuset.

Vita älgar
Visst låter det magiskt med en vit älg? Inte undra på att det berättades sagor förr i tiden om den mystiska älgen. Det finns faktiskt både delvis vita och helvita älgar i våra skogar. De är både vackra och sällsynta. Det tippas på att det finns omkring 20-100 stycken i Sverige. Om både tjuren och kon bär på det ´vita anlaget´ i genuppsättningen så får dem en kalv som är vit. På samma vis som när en bebis föds med blåa ögon, då måste båda föräldrarna bära på ett anlag för blå ögon för att barnet ska få det med. Just därför är det så få kalvar som föds vita eftersom båda älgföräldrarna måste ha anlag för vit päls.
En ko är dräktig i ungefär 8 månader (nästan lika länge som människan som är gravid i 9 månader!) och kon får oftast en kalv. Ibland föds tvillingar men det är väldigt ovanligt. Kalven föds under försommaren i maj eller juni.

Vackra horn
Det är bara tjurarna som har horn och vid två års ålder börjar tjurkalvens horn att växa. I början är det bara små spetsar som kallas, lite märkligt, för ´cykelstyre´. Som störst är hornen när tjuren är mellan 6-12 år gammal och då kan kronan spänna sig över en bredd på hela två meter! Älgar tappar, eller som en säger ´fäller horn´ varje år på vintern och de växer sedan ut på nytt på våren och då aningen större än sist och kan växa så snabbt som upp till två centimeter per dag! Tjurens horn är inte bara coola, utan de ska också signalera andra om att den är stor, stark och har hög status mot hondjur under parningstiden och konkurrerande handjur.

Springer du på ett fotavtryck i marken som ser ut så här när du är ute i skogen, då vet du att en älg har gått här!
Få naturliga fiender
När en är störst i skogen så har en få naturliga fiender. Men om älgen möter en vargflock kan det bli farligt och även brunbjörnar kan utgöra ett hot för älgar. Jägare, jakthundar, byggande av hus och vägar och skogsskövling är andra, nyare faror som älgen numera möter i skogen. Det finns gott om älgar och det är en livskraftig art, det finns omkring 500 000 st i Europa, men i vissa områden – även i Sverige – har älgen börjat försvinna och detta är på grund av mänsklig påverkan.
En älg kan bli upp till 25 år gammal men många överlever inte längre än 10 år på grund av jakt och trafikolyckor.
Jakt
Älgjakten börjar i Sverige den första måndagen i september i de norra delarna av landet, och andra måndagen i oktober i övriga delarna. Som längst får älgjakten pågå till sista februari. I Sverige dödas ett stort antal djur i samband med jakt varje år och därtill skadeskjuts en hel del av dem. Rädda Djuren-klubben tycker, tillsammans med Djurens Rätt, att de vilda djuren borde få leva ostört med rätt till sina egna liv och vi arbetar för att jakt ska begränsas kraftigt. Många jägare menar att de jagar vilda djur genom att säga att de hjälper till att hålla naturen i balans, att de vårdar viltet, men det stämmer inte riktigt och det handlar absolut inte om vård.
Så sent som januari 2022 varnade jägare i ett område om att det inte går att jaga älgar där längre, eftersom det numera finns så få älgar kvar där.
Redan på 1800-talet visste Charles Darwin att antalet djur hölls i ”lagom” mängder i det vilda så länge det fanns både köttätande rovdjur och växtätare av alla storlekar. Problemet idag är att det finns väldigt få rovdjur vilket gör att växtätarna blir många och därmed ställer till med problem för människor (bland annat skogsägare och i trafiken). Vargen var tidigare utrotad och idag finns det endast väldigt få vargar på många håll. Även rävar, lodjur och björnar jagas i Sverige. Det är vi människor som har sett till att de jagande rovdjuren blivit så få och det är vi som begränsar djurens platser att kunna leva på. Så det har blivit en ond cirkel där jägarna anser att de måste gripa in för att de ska kunna jaga ännu mer. Jägares kompetens kan vara viktig när det gäller att snabbt kunna avsluta lidandet för ett allvarligt trafikskadat djur som inte kan rehabiliteras, men att de hjälper naturen att hålla sig i balans stämmer i inte.
Visa omtanke
En ska alltid tänka på att vara en djurvänlig besökare i skog, mark, äng eller hav och alltid vara väldigt noga med vilka aktiviteter en väljer där djur är inblandade. Många djur utnyttjas, far illa och mår inte bra i många turistsammanhang. Djur är inte underhållning och vi människor bör göra allt för att varken störa eller stressa djur. När vi besöker djur i deras miljö, t.ex genom att vandra i skogen, ska vi komma ihåg att vi besöker deras hem och att det är vi som är gäster, för att visa respekt och omtanke. Om en ser till att vandra lugnt i skog och mark, inte slänger skräp eller skadar naturen och är en snäll besökare, så kan du kanske få chansen att se fina djur som till exempel älgar.
