Alpackan

Alpackan tillhör kamelfamiljen men är närmast släkting med den ovanliga vicuñan. De kommer ursrungligen från bergskedjorna i Anderna men lever mest idag i Peru, Chile och Bolivia. Där lever de på 4000-5000 meters höjd! Alpackan är mest känd för sin fluffiga och mjuka päls och på huvudet har de ofta knasiga frisyrer. Man kan säga att alla alpackors färg är olika då de kan komma i 250 olika nyanser.

3855
3855

Alpackan kommer ursprungligen från bergen i Anderna där den lever i flock på 4-5000 m höjd. Det är ett kameldjur vars närmaste släkting är den utrotningshotade vicuñan som lever vild i Anderna, det bor alpackor i Sverige men man uppskattar att det bara är 2000 st. Det finns bara två olika typer av Alpackor huacaya och suri, den skillnaden det innebär är pälsen som antingen är rak eller väldigt lockig, Oavsett detta så är pälsens grundfärger vit, svart och flera grå och bruna nyanser samt rosagrå och stålblå men som kan variera i 250 olika nyanser.

Alpackan blandas ofta ihop med kompisen Laman, vilket inte är så konstigt då det finns en hel del likheter, alpackan har också delad överläpp vilket innebär att de är fenomenala på att välja ut små och goda växter att äta, de fungerar utmärkt som gräsklippare då de har dubbla rader med tänder för att kunna smaska på gräs eller hö, de äter sen inte upp hela grässtrået utan bara nafsar på toppen. Under sina fötter har de mjuka dynor vilket gör att det känns som att de går på mjuka kuddar. Tillskillnad från Laman så är alpackan mindre och blir som mest 1 meter i mankhöjd. Den spottas inte heller, inte gärna iallafall.

När alpackan pratar med sina kompisar låter det som hummande läten, ibland kan det låta likt som när en människa talar med handen för munnen. De gillar att utrycka sig i sitt kroppspråk och sänker och höjer huvudet och sträcker sin långa hals. De är nyfikna och intelligenta djur som vinklar sina öron och viftar sin svans när något är intressant, de älskar också att lära sig saker som hinderbanor och att leta efter saker men om de inte känner dig gillar de inte kramar och att bli klappade på.

Fakta

  • En alpacka har en förväntad livslängd på 20-25 år
  • 85% av jordens alpackor lever i Peru
  • Mäter ca 1 meter i mankhöjd som vuxna och väger mellan 50-80 kg.
  • Alpackan har 3 magar
  • Alpackan använder en gemensam toalett och bajsar alltid på samma ställe
  • Kamelfamij och ordnas som Partåiga hovdjur
  • Växtätare