Varför vego?

Det finns flera olika anledningar till att välja bort kött, ägg, mjölk och andra animaliska produkter.

Vego är ett samlingsbegrepp för mat som inte innehåller kött och kan betyda både vegetarisk och vegansk mat.

Hälsa

Det finns de som väljer bort kött och andra djurprodukter av hälsoskäl. De upplever att de mår bättre utan kött i kosten. Forskningen visar att det är bra att minska mängden kött eftersom det kan minska risken för bland annat tjock- och ändtarmscancer, och att äta mycket frukt och grönt varje dag minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

Djuren

En vanlig anledning till att äta vego är såklart för djurens skull. Många känner att det inte känns okej att avsluta djurens liv för att vi ska kunna äta upp dem, när det finns andra saker vi kan äta istället. De djur som människor äter känner rädsla, smärta, sorg och glädje precis på samma sätt som du och jag gör, eller som våra husdjur gör. En del börjar äta vego för att de känner att det skulle kännas fel att äta en hund eller en häst – och vad är det egentligen för skillnad på en hund och en gris eller en häst och en ko?

Klimat

En anledning som ofta hålls fram för att minska på eller sluta äta kött är klimatet. FN säger att djurhållning för köttproduktion är en av de största klimatbovarna. Kött och mejeriprodukter påverkar faktiskt klimatet lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans. Det går åt mycket mindre energi att odla grödor som äts direkt av människor istället för att de ges till djur som sedan äts upp.

Men näringen då?

Du kanske har hört någon gång att det är svårt att få i sig tillräckligt med näring av vegomat, men det är inte sant! Men som med all mat så finns det såklart saker som är bra att tänka på med maten när en äter vegokost. Att äta varierat är viktigt, och att se till att få i sig produkter som berikats med viktiga vitaminer till exempel.

Läs mer om vegomat till barn och näring på www.valjvego.se och www.livsmedelsverket.se

Recept och inspiration

Om du själv inte äter vego, men har ett barn som vill äta vego, kan det ibland vara svårt att veta vad en ska laga. På www.valjvego.se hittar du både inspiration och pepp, och massa goda och enkla vegorecept. Du kan också beställa hem Välj vegos inspirationsmagasin som är fylld med massa bra vego-tips och smarriga recept.

Här kan du beställa Välj Vegos inspirationsmagasin helt gratis!

Bild: Nina Firsova/Shutterstock

Ge bort ett medlemskap

5 tidningar per år + en välkomstpresent 🎁

Vi får en starkare röst 🐮💪

Läs mer

Rädda Djuren-klubben

Rädda Djuren-klubben är en barnklubb för alla barn upp till 13 år som gillar djur och som vill att djuren ska ha det bra! 🐶🦁🐰

Vi vill sprida information om djur, hur de har det, deras rättigheter och om hur du kan hjälpa djuren på enkla sätt. Det gör vi genom den här hemsidan och genom vår egen tidning Klubbnytt som våra medlemmar får fem gånger per år.

Kika gärna in på våra sociala kanaler, vi finns på: Instagram @raddadjurenklubben, Facebook @raddadjurenklubben och TikTok @raddadjurenklubben

Om oss

Rädda Djuren-klubben samarbetar med Djurens Rätt.
Djurens Rätt gör med målinriktade kampanjer och politiskt påverkansarbete skillnad globalt för de djur som är flest och har det sämst. Är sedan 1882 Sveriges ledande djurrätts- och djurskyddsorganisation med fler än 50 000 medlemmar.

Vi står alltid på djurens sida.

Om Djurens Rätt

Förälder eller Pedagog?

Vi vill hjälpa alla barn att utveckla medkänsla för alla levande varelser, därför har vi också information och hjälpmedel för dig som är pedagog eller förälder.

Här kan du hitta information för dig som är vuxen och om hur materialet kan användas i din vardag eller i din undervisning.

Läs mer