Hamburgerbröd och havsburgare

Här kommer det två recept, ett till ett veganskt hamburgerbröd och nedanför det ett recept på goda veganska fiskburgare att ha i brödet.   HAMBURGERBRÖD { ANTAL BRÖD: 12 ST / TIDSÅTGÅNG: 2 TIMMAR }     DETTA BEHÖVER DU: 25 gram jäst (½ paket) 1 msk olja 1 tsk salt 3 dl ljummet vatten 1 dl växtmjölk 515 gram vetemjöl (lite mer än 8,5 dl) Olja Sesamfrön   GÖR SÅ HÄR: Smula jästen i en stor bunke och rör ut till en jämn smet tillsammans med lite vatten, oljan och saltet. När jästen löst sig häller du i resten...

4221
4221

Här kommer det två recept, ett till ett veganskt hamburgerbröd och nedanför det ett recept på goda veganska fiskburgare att ha i brödet.

 

HAMBURGERBRÖD

Ljusa hamburgerbröd med sesamfrön på

{ ANTAL BRÖD: 12 ST / TIDSÅTGÅNG: 2 TIMMAR }

 

 

DETTA BEHÖVER DU:

  • 25 gram jäst (½ paket)
  • 1 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 3 dl ljummet vatten
  • 1 dl växtmjölk
  • 515 gram vetemjöl (lite mer än 8,5 dl)
  • Olja
  • Sesamfrön

 

GÖR SÅ HÄR:

  • Smula jästen i en stor bunke och rör ut till en jämn smet tillsammans med lite vatten, oljan och saltet. När jästen löst sig häller du i resten av det ljumma vattnet och även mjölken
  • Häll i mjölet, lite i taget för att undvika att det bildas klumpar. Rör om hela tiden och arbeta degen ordentligt. När allt mjöl är i så ska det fortfarande vara rätt kletigt. Försök forma degen till en boll och täck sedan bunken med en ren kökshandduk. Låt jäsa i minst 40 minuter
  • När degen jäst till dubbel storlek så ringlar du lite olja över den i bunken (ca 1 msk) och täcker även dina händer med olja. Vik degen i buken och lägg sedan på ett rent bakbord. Skär i två delar och rulla båda delarna till längder. Skär varje längd i 6 lika stora bitar, rulla varje bit till en boll och doppa i ett fat med sesamfrön. Lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper och låt jäsa under en handduk i ca 30 minuter
  • Sätt ugnen på 200°C och sätt in de färdigjästa bröden. Grädda i 10-15 minuter. Bröden ska fortfarande vara mjuka när de är färdiga

 

VEGANSKA FISKBURGARE

Hamburgare med bröd, sallad, gurka,tomat och en grön röra.

{ ANTAL PORTIONER: 8 / TIDSÅTGÅNG: 20 MINUTER }

 

DETTA BEHÖVER DU:

  • 4 dl okokta röda linser
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 msk hackad dill
  • 2 msk torkade alger (ev. lite till om du vill ha mer havssmak)
  • 1 msk tomatpuré
  • 3 msk maizena
  • Saft från ½ citron
  • Salt och peppar
  • Rapsolja

 

GÖR SÅ HÄR:

  • Blötlägg eller grodda linserna i minst 1 timme
  • Sila av linserna och kör i en mixer. Lägg till pressad vitlök, nyhackad dill och de torkade algerna, allt ska bli till en fin smet
  • Fortsätt mixa och pressa ned citronsaft, maizena och kryddor – det är svårt att smaka av, eftersom de okokta linserna just nu ger ifrån sig en lite besk smak, men 1 tsk salt är en bra grund
  • Hetta upp en panna rikligt med olja, ca 1 cm. Klicka ned linssmeten när det är riktigt hett, använd gärna en stor sked eller decilitermått som du måttar burgarna med, ½-1 dl smet/burgare är lagom, platta till med en stekspade så du får den form du önskar, vänd burgaren efter ca 1 minuts stekning
  • Lägg de färdiga havsburgarna på tjockt hushållspapper. Servera varma
    P.S! Ät helst upp burgarna när de är nygjorda, nästa dag är de inte lika goda!

 

Text och bild från Vegoteket, här och här.