Vegokebabpizza

Vegansk kebabpizza (2 st) Pizzabotten: 6 dl vetemjöl 2,5 dl vatten 50 g jäst 2 msk olivolja 1/2 tsk salt Smula den rumstempererade jästen i en bunke. Häll på lite av det ljumma vattnet (37°) i bunken och rör om tills jästen har löst upp sig. Häll på resten av vattnet med olja och salt. Häll i lite mjöl i taget och rör om under tiden. Arbeta fram en fin deg som inte klibbar och låt den jäsa under handduk i 45 min. Tomatsås: 1 burk passerade tomater 2 msk tomatpuré 2 vitlöksklyftor 1 msk färsk basilika 1 tsk salt...

2353
2353

Vegansk kebabpizza (2 st)

Pizzabotten:

  • 6 dl vetemjöl
  • 2,5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt

Smula den rumstempererade jästen i en bunke. Häll på lite av det ljumma vattnet (37°) i bunken och rör om tills jästen har löst upp sig. Häll på resten av vattnet med olja och salt. Häll i lite mjöl i taget och rör om under tiden. Arbeta fram en fin deg som inte klibbar och låt den jäsa under handduk i 45 min.

Tomatsås:

  • 1 burk passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk färsk basilika
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar

Koka upp de passerade tomaterna i en kastrull. Pressa i vitlök och finhacka basilikan till tomaterna. Tillsätt tomatpuré, salt och peppar och låt såsen puttra på svag värme i 10 minuter. Låt den svalna något innan du brer den på pizzabottnen.

Vitlökssås:

  • 2 dl soyghurt naturell
  • 2 msk äggfri majonäs
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 skvätt citronssaft
  • Salt och peppar

Blanda soyghurt och majonäs och pressa i vitlöksklyftorna. Pressa i lite citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Topping:

  • 1 näve torkade sojabiffar
  • 1 rödlök
  • 1 tomat
  • 1 näve isbergssallad
  • 5-6 pepperoni
  • 1 msk kebabkrydda
  • 1 nypa torkad oregano

Förväll de torkade sojabiffarna i kokande vatten. Häll av vattnet och pressa sojabiffarna i ett durkslag. Låt de svalna och klipp de sen i mindre strimlor. Krydda RIKLIGT med kebabkrydda (typ: paprika, oregano, spiskummin, koriander, cayennepeppar, vitlök och gurkmeja, salt och peppar).

Kavla ut degen till två pizzor och bre på tomatsås. Lägg på kebabstrimlorna, rödlöksringar och strö över lite torkad oregano. Grädda pizzan i 225° i 10-15 min. Lägg sedan på isbergssallad, hackade tomater, pepperoni och vitlökssås och servera.

Text och foto: Fido på bloggen Veganmage