Vegansk nutella/hasselnötssmör

{ PORTIONER: 20 / TIDSÅTGÅNG: 0,5 TIMME } DETTA BEHÖVER DU: 200 g hasselnötter 1 dl kakao’ 0,75-1,5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den) 1 knivsudd vaniljpulver 1 krm salt 3-4 msk olja GÖR SÅ HÄR: Lägg ut hasselnötterna på en plåt och rosta i ugnen tills de börjar bli mörka. Häll ut nötterna i en kökshandduk och gnugga med händerna så att skalet åker av. Mixa hasselnötterna i en matberedare tills det börjar bildas ett krämigt smör. Tillsätt socker, salt och kakao och mixa till en jämn massa. Fortsätt mixa medan du tillsätter rapsolja till...

4080
4080

En glasburk med hemmalagad nutella på ett bord

{ PORTIONER: 20 / TIDSÅTGÅNG: 0,5 TIMME }

DETTA BEHÖVER DU:

  • 200 g hasselnötter
  • 1 dl kakao’
  • 0,75-1,5 dl florsocker (beroende på hur söt du vill ha den)
  • 1 knivsudd vaniljpulver
  • 1 krm salt 3-4 msk olja

GÖR SÅ HÄR:

  • Lägg ut hasselnötterna på en plåt och rosta i ugnen tills de börjar bli mörka.
  • Häll ut nötterna i en kökshandduk och gnugga med händerna så att skalet åker av.
  • Mixa hasselnötterna i en matberedare tills det börjar bildas ett krämigt smör.
  • Tillsätt socker, salt och kakao och mixa till en jämn massa.
  • Fortsätt mixa medan du tillsätter rapsolja till smeten har den konsistens som du vill ha.
  • Häll upp i burk med lock och förvara svalt.

 

Text och bild från Vegoteket.