Zebran

De vackra randiga hästdjuren är den enda grupp vilda hästar som inte räknas som utrotningshotade. Zebrorna lever i Afrika och är där en av de vanligaste gräsätarna. De är flockdjur precis som alla andra hästar och flocken leds oftast av en hingst och ett äldre sto. Flockarna/familjerna kan gå tillsammans med andra flockar i stora hjordar på tusentals djur. En fullvuxen zebra är rätt så stor och väger 200-300 kg. Zebran har några fiender som till exempel lejonet men den farligaste är människan. Man har länge trott att zebrornas ränder är ett slags skyddande kamouflage då ränderna hjälper zebrorna att...

11823
11823

De vackra randiga hästdjuren är den enda grupp vilda hästar som inte räknas som utrotningshotade. Zebrorna lever i Afrika och är där en av de vanligaste gräsätarna. De är flockdjur precis som alla andra hästar och flocken leds oftast av en hingst och ett äldre sto. Flockarna/familjerna kan gå tillsammans med andra flockar i stora hjordar på tusentals djur. En fullvuxen zebra är rätt så stor och väger 200-300 kg.

Zebran har några fiender som till exempel lejonet men den farligaste är människan. Man har länge trott att zebrornas ränder är ett slags skyddande kamouflage då ränderna hjälper zebrorna att smälta in bland högt gräs. Lejon är färgblinda och skulle då kunna ha svårt att se en zebra som står i högt gräs. Ränderna kan även skydda zebrorna när de är tillsammans i en flock eftersom de då kan se ut som ett enda stort djur för lejonen. Men forskare har alldeles nyligen upptäckt att ränderna skyddar mot något helt annat nämligen bromsar! En broms är en fluga som är väldigt vanlig i Afrika. De suger blod, precis som myggor, och sprider på så sätt sjukdomar men nu har man alltså upptäckt att bromsarna av någon anledning inte gillar ränderna och på så sätt skyddas zebrorna från att drabbas av sjukdomar i samma utsträckning. Smart, eller hur?

Vartannat år föder stoet ett föl. Efter bara några veckor kan fölet äta gräs men diar även stoet tills det är 1 år ungefär.

Många har försökt tämja zebror för att använda dem som rid- och dragdjur men det har gått ganska dåligt. Zebrorna vill helt enkelt leva fritt tillsammans med andra zebror!

 

 

Text: Sofia Säljö