Vårtsvinet gillar att bo i grottor

Vårtsvin Det mest kända vårtsvinet är nog Pumba från Lejonkungen. Han och hans kompis surikaten Timon fick ju till och med en egen serie! I det här klippet vill Pumba bli kalla Herr Gris – och visst är vårtsvinet en sorts gris, det hör man ju på namnet! Vårtsvinen har korta ben och vildvuxen frisyr – precis som pumba! Däremot är de oftast inte bruna, utan har grå tunn päls. På sidan av huvudet har de två knölar som ser ut som vårtor – det är därför vi kallar dem vårtsvin. Hanen har fyra betar, två små vassa som han...

11743
11743

Vårtsvin
Det mest kända vårtsvinet är nog Pumba från Lejonkungen. Han och hans kompis surikaten Timon fick ju till och med en egen serie! I det här klippet vill Pumba bli kalla Herr Gris – och visst är vårtsvinet en sorts gris, det hör man ju på namnet!

Vårtsvinen har korta ben och vildvuxen frisyr – precis som pumba! Däremot är de oftast inte bruna, utan har grå tunn päls. På sidan av huvudet har de två knölar som ser ut som vårtor – det är därför vi kallar dem vårtsvin.

Hanen har fyra betar, två små vassa som han skyddar sig med ifall han blir attackerad och två större som han använder för att visa upp sig och för att imponera på andra vårtsvin.

De flesta andra svindjur är aktiva på nätterna, men inte vårtsvinet. Vårtsvinen är vakna på dagarna förutom när det blir varmt mitt på dagen, då vilar de under ett träd eller buskage. På nätterna gömmer de sig i grottor. Men eftersom de själv inte kan gräva hål, så letar de upp andras övergivna grottor och bor i. De backar oftast in i grottorna så att de lätt ska kunna springa ut ifall de behöver fly eller försvara sig. Vårtsvin är bra på att försvara sig, till och med om de blir attackerade av leoparder!

Vårtsvinen lever tillsammans i hjordar med tre till tio vårtsvin i. Hjorden består av honor och ungar. Hannarna lever för sig själva helt ensamma eller ibland tillsammans med andra hannar. Här ser ni ett vårtsvin som ligger och sover i solen:

I det här klippet kan du se hur söta vårtsvinsungarna är när de bråkar och leker med varandra. De piper på ett så gulligt sätt när de busar! Du ser också hur mamman lär dem hur de ska hantera faror när de i slutet springer iväg från en leopard: