Valrossens kännetecken är de två enorma huggtänderna

Valrossens kännetecken är de två stora huggtänderna som kan bli upp till en meter långa. Valrossar väger nästan lika mycket som en normalstor bil – ett helt ton! De lever i stora flockar vid kusten på Arktis eller runt nordpolen. Valrossen hittar sin mat i havet där den bor, nere på 10-50 meters djup. De dyker ibland i en halvtimme i sträck för att hitta mat. Men den brukar inte vara under vatten längre än tio minuter i taget. När de dyker ner till havsbotten så skrapar de botten med sitt skägg, då får den upp mat som den kan...

32568
32568

Valrossens kännetecken är de två stora huggtänderna som kan bli upp till en meter långa. Valrossar väger nästan lika mycket som en normalstor bil – ett helt ton!

De lever i stora flockar vid kusten på Arktis eller runt nordpolen.

Valrossen hittar sin mat i havet där den bor, nere på 10-50 meters djup. De dyker ibland i en halvtimme i sträck för att hitta mat. Men den brukar inte vara under vatten längre än tio minuter i taget. När de dyker ner till havsbotten så skrapar de botten med sitt skägg, då får den upp mat som den kan äta.

På bilden här ser du hur deras skägg ser ut:


(Foto: dragonflyajt )

De använder inte sina huggtänder för att komma åt mat. Istället så använder de dem för att avgöra vem som leder flocken – störst huggtänder vinner! Ibland slåss de även med varandra om den bästa platsen på stranden, och då kan de använda huggtänderna. Men oftast räcker det med att de säger till på skarpen.


(
Foto: view and Animal Photos!)

Det ser ut som om valrossen inte har någon päls, men den har faktiskt en kort päls över hela kroppen. De har också en jättetjock hud. När en valross föds är den rödbrun men med tiden så blir den ljusare och gulbrun eller grå. Valrossens ungar heter kalvar, precis som kornas. När honan ska föda sina kalvar så drar hon sig undan från flocken för att få vara ifred med sitt barn.

Här är en film på en mamma och en valrossunge. I Slutet på filmen så får mamman hjälp av en kompis. Du kan se hur mamman och kalven kramar varandra hela tiden. Gulligt va?

Valrossen har starka och rörliga fenor som gör att de kan gå ganska bra på marken och inte bara simma i havet. Det ser nästan ut som två fötter istället för fenor.

Valrossar tycker om att simma och ligga nära varandra, de verkar inte kunna få nog av närkontakt.

I det vilda har valrossen nästan inga fiender. Isbjörnar brukar försöka skrämma flocken, men vågar aldrig ge sig på de vuxna valrossarna. En valross kan därför bli 40 år!