Vakteln flyttar söderut när det blir kallt

Vaktel är en liten hönsfågel som bara är 18 cm lång. Det som skiljer dem från andra hönsdjur är att de är flyttfåglar – det betyder att de åker söderut när det börjar bli kallt i Sverige. (Foto: aznewbeginning) Vakteln är svår att få syn på, dels eftersom den är så liten och för att den rör sig på marken och gömmer sig i gräs och växter. Den är rädd av sig och springer eller flyger iväg när de blir skrämda. Ofta hör man istället vakteln som har ett speciellt spelläte som kallas vaktelslaget. Det är ett högt visslande ljud...

2875
2875

Vaktel är en liten hönsfågel som bara är 18 cm lång. Det som skiljer dem från andra hönsdjur är att de är flyttfåglar – det betyder att de åker söderut när det börjar bli kallt i Sverige.(Foto: aznewbeginning)

Vakteln är svår att få syn på, dels eftersom den är så liten och för att den rör sig på marken och gömmer sig i gräs och växter. Den är rädd av sig och springer eller flyger iväg när de blir skrämda.

Ofta hör man istället vakteln som har ett speciellt spelläte som kallas vaktelslaget. Det är ett högt visslande ljud som de upprepar flera gånger i rad. Man hör det oftast i skymningen men ibland också på morgonen.

Såhär låter vakteln:

Vakteln bor där det är varmt i Europa och Asien – därför är de inte så vanliga i Sverige och Norden. Men det finns vaktel i södra/mellersta Sverige, men de övervintrar sedan i Afrika så att de slipper frysa.

Äggen som vakteln lägger är oftast 8-12 stycken åt gången. De är fläckiga i brunt och svart. Fågeln lägger dem i en liten håla på åkern. Det är lite farligt för vakteln eftersom det kör traktorer och maskiner på åkrarna som kan krossa äggen. När ungarna sedan kläckts så tar det lite mer än två veckor för dem att lära sig flyga.(Foto: rickmccharles)

Namnet vaktel tror man betyder ungefär ”vaka och vara munter”. Vaktelns sång har blivit känt genom att den kända kompositören Beethoven imiterar deras ljud i sin symfoni Pastoralsymfonin.