Uttern kan stänga sina näsborrar under vatten

Uttern är ljusbrun med en nästan vit haklapp. Men om uttern är blöt ser man knappt haklappen. Och oftast är uttern blöt eftersom den mest lever i vatten. Den har simhud på sina tassar och kan stänga näsborrarna när den dyker. I sverige idag tror man att det finns ungefär 2 000 uttrar, de flesta bor i de norra delarna av Sverige, men har man tur så kan få syn på dem även i södra Sverige. Antalet uttrar minskade drastiskt i Sverige på 1950-talet. Då släpptes det ut mycket miljögifter och man jagade uttrar. Numera är uttern fridlyst så man får...

6666
6666

Uttern är ljusbrun med en nästan vit haklapp. Men om uttern är blöt ser man knappt haklappen. Och oftast är uttern blöt eftersom den mest lever i vatten. Den har simhud på sina tassar och kan stänga näsborrarna när den dyker.

I sverige idag tror man att det finns ungefär 2 000 uttrar, de flesta bor i de norra delarna av Sverige, men har man tur så kan få syn på dem även i södra Sverige. Antalet uttrar minskade drastiskt i Sverige på 1950-talet. Då släpptes det ut mycket miljögifter och man jagade uttrar. Numera är uttern fridlyst så man får varken fånga, döda eller störa dem. Miljögifterna som släpptes ut på 1950-talet är också förbjudna i Sverige nu. Så nu hoppas man att antalet uttrar ska öka igen. Naturvårdsverket har tagit fram ett program för hur man ska kunna rädda uttrarna.

Även om antalet uttrar ökar så är det många som blir skadade och till och med dör på grund av oss människor. De kan fastna i nät som vi människor fiskar med eller bli påkörda när de ska gå över vägarna. Därför är det är viktigt att vi är försiktiga när vi rör oss där uttrarna bor.

Uttern är mest aktiv på natten, men ibland på dagen kan de vara ute och röra sig om de inte blir störda. De är skickliga simmare och kan dyka i upp till fem minuter! Men normalt är den bara nere under ytan i 30 sekunder. Har du provat att hålla andan under vatten? Det är ju ganska svårt, men uttern är ett riktigt proffs!

När uttern rör sig på land så skuttar den istället och uttern är även Smålands landskapsdjur.

Två uttrar som myser! (Foto: Alicia Sivertsson)