Trollsländan har fyra vingar

Det finns över 5 600 arter trollsländor och bara i Sverige finns det 57 olika sorter. Ganska många va? Det är därför du kanske sett att trollsländor ser väldigt olika ut. De har olika färger och är olika stora till exempel. Men de har alltid fyra stora vingar och en lång kropp, såhär kan de se ut: Foto: Ra’id Khalil Trollsländor hör till de insekter som har vingar och de är en av de äldsta insekterna som fortfarande lever. Man har hittat tecken på att de levde för cirka 300 miljoner år sedan. De tycker om att vara där det...

24540
24540

Det finns över 5 600 arter trollsländor och bara i Sverige finns det 57 olika sorter. Ganska många va? Det är därför du kanske sett att trollsländor ser väldigt olika ut. De har olika färger och är olika stora till exempel. Men de har alltid fyra stora vingar och en lång kropp, såhär kan de se ut:

Foto: Ra’id Khalil

Trollsländor hör till de insekter som har vingar och de är en av de äldsta insekterna som fortfarande lever. Man har hittat tecken på att de levde för cirka 300 miljoner år sedan. De tycker om att vara där det finns vatten och mat.

Efter att trollsländor parat sig så lägger honorna ägg som kläcks och då blir de något som kallas för nymfer som sedan blir en trollslända. De gör inte som många andra insekter och blir en puppa först, utan de går direkt på att bli trollslända!

Nymfen lever i vattnet och när den ska förvandlas till en slända så kryper den upp ur vattnet, sätter fast sig vid ett strå eller en sten, sen hänger de där medan de kryper ur sin gamla kropp. Det som blir kvar är bara en tom hud, som de lämnar kvar efter sig. Lite läskigt va? Tänk att krypa ur sin egen hud!

Såhär kan det se ut när en nymf blir en slända:

Förr trodde man mycket konstig om trollsländor, till exempel at när de flög över en människas huvud så vägdes människans själ. Man trodde också att trollsländorna stal från skörden på åkrarna, men egentligen så jagade de ju bara insekter som håller till där.

Såhär ser en trollslända ut om du kommer riktigt nära:

Foto: Heintje-Joseph-Lee

Har du sett en trollslända någon gång? Har du känt hur det känns när de sitter på dig?

Här kan du se en film på en som berättar om hur det är att ha trollsländor på knäna: