Trögkrypare/Björndjur

  Trögkrypare, eller björndjur som de också kallas, är jättespyttiga djur som lever i vatten. Det finns björndjur nästan överallt, från botten på havet till de högsta bergen. Ofta finns de nära lavar och mossor. De finns överallt där det finns fukt. De har åtta ben och blir som mest en och en halv millimeter långa. De är så små att vi behöver mikroskop för att se dem och en enda vattendroppe kan innehålla massor björndjur. Björndjuren vaggar eller simmar fram med sina åtta ben. Benen slutar i små klor men benen har inga leder. Istället har själva den avlånga...

29001
29001

 

Trögkrypare, eller björndjur som de också kallas, är jättespyttiga djur som lever i vatten. Det finns björndjur nästan överallt, från botten på havet till de högsta bergen. Ofta finns de nära lavar och mossor. De finns överallt där det finns fukt.

De har åtta ben och blir som mest en och en halv millimeter långa. De är så små att vi behöver mikroskop för att se dem och en enda vattendroppe kan innehålla massor björndjur.


Björndjuren vaggar eller simmar fram med sina åtta ben. Benen slutar i små klor men benen har inga leder. Istället har själva den avlånga kroppen leder mellan benparen och där benen börjar.
Björndjur äter lite olika saker. Vissa arter äter växtdelar och ibland äter de bakterier eller till och med fångar andra småttiga kryp. De andras inte med mun, lungor eller gälar utan tar upp de gaser de behöver med hela kroppen.

 

Björndjur kan hantera det mesta. Om det blir för kallt eller torrt kan de rulla ihop sig, dra in benen och torka. På det sättet kan de ibland klara sig hela tio år. När omgivningen blir bättre fortsätter björndjuren som om ingenting har hänt. De klarar av höga tryck som djur nere i havet, radioaktiv strålning, giftiga miljöer, torka, kyla och hetta. Förutom denna djupa sömn lever de normalt mellan tre och trettio månader. De är kanske det tuffast djur som finns.