Tapiren har en snabel

Du kanske aldrig har sett en tapir innan, för de är ganska kluriga att få syn på. Men de har faktiskt funnits längre än vi människor här på jorden. De har trampat omkring på jordklotet i 35 miljoner år! (Foto: frank-wouters) Tapirer är lika grisar och svin men deras släktingar är faktiskt hästar och noshörningar. Tapiren har en snabel till näsa. Den använder de till att vädra med och de är väldigt duktiga på att lukta. De använder också snabeln till att plocka löv och växter som den ska äta. Tapiren är nämligen vegetarian och äter bara växter. Här ser...

26390
26390

Du kanske aldrig har sett en tapir innan, för de är ganska kluriga att få syn på. Men de har faktiskt funnits längre än vi människor här på jorden. De har trampat omkring på jordklotet i 35 miljoner år!


(Foto: frank-wouters)

Tapirer är lika grisar och svin men deras släktingar är faktiskt hästar och noshörningar. Tapiren har en snabel till näsa. Den använder de till att vädra med och de är väldigt duktiga på att lukta. De använder också snabeln till att plocka löv och växter som den ska äta. Tapiren är nämligen vegetarian och äter bara växter.

Här ser du hur en bebis-tapir sniffar i luften:

(Foto: suneko)

Man kan hitta tapiren i regnskogar, men de är ganska bra på att gömma sig och är lite rädda för människor. Tapirer är faktiskt riktiga enstöringar som går omkring i skogarna helt själva. Om de träffar andra tapirer kan de lätt börja bråka. De umgås bara med sina barn tills de blir vuxna eller med sin partner en kort stund när de ska para sig.

Tapirerna bor alltid i närheten av floder och vatten – för de tycker mycket om att simma omkring och äta växter från vattnet. De vilar på dagen i buskar och kryper fram på natten för att leta efter mat.


(Foto: pocheco)

De har väldigt bra hörsel och luktsinne, men de ser inte så bra. Så de luktar sig till om det kommer något farligt och då gömmer de sig under vattnet eller i buskar tills faran är över.

Det finns inte så många tapirer kvar, för människan förstör regnskogarna som de bor i. Om människan fortsätter att förstöra så kanske tapirerna kommer att försvinna helt – trots att de var här långt före oss. Vi på Rädda Djuren tycker att tapiren ska få ha sin skog ifred!

Här kan du se en liten filmsnutt om tapiren: