Den sociala surikaten

Den kändaste surikaten är Timon från Lejonkungen. Honom kanske du känner till? Surikaten är egentligen inte tecknad utan ett litet däggdjur som lever i öknen i Afrika. De har samma färg som en öken för att kunna gömma sig lätt. De är gråa, beiga och ljusbruna i olika nyanser. Precis som Timon så gillar riktiga surikater också att äta olika typer av insekter. Foto: Piotr-Gilko De är väldigt sociala och lever tillsammans med ungefär 30 andra surikater. De kan gräva och bygga egna bon, men ändå brukar de lånar de jordekorrars gamla bon och gör dem lite större bara. Smart...

23966
23966

Den kändaste surikaten är Timon från Lejonkungen. Honom kanske du känner till?

Surikaten är egentligen inte tecknad utan ett litet däggdjur som lever i öknen i Afrika. De har samma färg som en öken för att kunna gömma sig lätt. De är gråa, beiga och ljusbruna i olika nyanser. Precis som Timon så gillar riktiga surikater också att äta olika typer av insekter.

Foto: Piotr-Gilko

De är väldigt sociala och lever tillsammans med ungefär 30 andra surikater. De kan gräva och bygga egna bon, men ändå brukar de lånar de jordekorrars gamla bon och gör dem lite större bara. Smart va? Medan några i flocken gräver boet lite större så står kompisarna och vaktar så att inget farligt händer. När surikater spanar så ställer de sig upp på bakbenen för att bli längre och se mer.

Foto: Editorial

Såhär kan de se ut när en surikat håller vakt och spanar efter faror:

Ifall det händer något så ger de ett litet skall för att varna de som gräver. Det sägs att surikaterna har olika läten som de gör beroende på vad det är för djur som hotar dem. På så sätt kan kompisarna veta hur de ska förbereda sig.

Är det riktigt farligt så springer de alla och gömmer sig längst in i boet. Det är även i boet de spenderar nätterna och när det blir för varmt att vara ute. Ibland kan de ligga i högar ovanpå varandra när de tar en tupplur, de är verkligen ett tight kompisgäng!

Alla i flocken hjälps åt med alla sysslor, även med att vara barnvakt åt de små surikaterna. Men det är ingen lätt match, för de är väldigt snabba och nyfikna. Flocken hjälper till och med varandra med att putsa varandras päls med klor och tänder.

Här kommer en liten sång om att vara surikat. Surikat heter meerkat på engelska: