Strutsen är världens största fågel

Den största fågeln i världen är strutsen och de lägger även de största äggen. Foto: Willian Sarver Strutsar kan inte flyga, men de kan springa jättefort, i upp till 70 km/h. De har långa starka ben som gör att de kan springa så fort. De har även kraftiga fötter med bara två tår. Ovanpå benen har de en kraftig kropp med fjädrar. Sen kommer den långa halsen, med ett litet huvud ovanpå. Hanarna är svarta och vita medan honorna är gråbruna. Här kan du se hur det ser ut när strutsar springer: Eftersom de inte flyger med sina vingar och...

7398
7398

Den största fågeln i världen är strutsen och de lägger även de största äggen.

Foto: Willian Sarver

Strutsar kan inte flyga, men de kan springa jättefort, i upp till 70 km/h. De har långa starka ben som gör att de kan springa så fort. De har även kraftiga fötter med bara två tår. Ovanpå benen har de en kraftig kropp med fjädrar. Sen kommer den långa halsen, med ett litet huvud ovanpå. Hanarna är svarta och vita medan honorna är gråbruna.

Här kan du se hur det ser ut när strutsar springer:

Eftersom de inte flyger med sina vingar och fjädrar så ser de lite annorlunda ut än andra fåglars fjädrar. Såhär:
                                                                                             Foto: Nivi

Istället för att flyga så använder strutsarna sina fjädrar till att isolera sig mot kyla eller värme. De kan även skugga sina ungar med fjädrarna när det blir för varmt för dem. Strutsar lever nämligen i Afrika där det kan bli väldigt varmt.

Foto: Ichtor

Du kanske har hört att strutsar stoppar huvudet i sanden när de vill gömma sig? Det stämmer faktiskt inte, det är en missuppfattning. Det kommer från en gammal bok om fåglar där författaren skrivit att ”om de gömmer sitt huvud och sin hals i ett buskage så tror de att de är helt dolda” – vilket någon sedan missuppfattade och trodde att de stack sina huvuden i sanden. Sen spred det sig, ungefär som när man leker viskleken, när meningen väl är framme så är den helt förändrad!

Det strutsen egentligen gör när den blir rädd är att försöka gömma sig genom att lägga sig platt på marken eller så springer den och flyr därifrån. Ibland kan de även attackera genom att sparka med sina starka ben eller hugga med näbben.

De som är strutsarnas största hot är ormar, hyenor, gamar och människor.