Strandkrabban andas med gälar

Strandkrabban kommer ursprungligen från Atlanten men nu finns den även i Östersjön och på en massa andra platser i världen. Den sprids genom att larverna som sedan blir krabbor lätt driver med strömmarna i vattnet och sprids till andra stränder och hav. Även vuxna krabbor kan ge sig ut på långa vandringar, men de orkar inte lika långt som larverna. Krabban lever såklart helst i vattnet men kan även klara sig på stranden under en kortare tid. Det viktigaste är att de inte torkar ut, för annars kan de inte andas. De andas med gälar, precis som fiskar, som måste...

12821
12821

Strandkrabban kommer ursprungligen från Atlanten men nu finns den även i Östersjön och på en massa andra platser i världen. Den sprids genom att larverna som sedan blir krabbor lätt driver med strömmarna i vattnet och sprids till andra stränder och hav. Även vuxna krabbor kan ge sig ut på långa vandringar, men de orkar inte lika långt som larverna.

Krabban lever såklart helst i vattnet men kan även klara sig på stranden under en kortare tid. Det viktigaste är att de inte torkar ut, för annars kan de inte andas. De andas med gälar, precis som fiskar, som måste vara fuktiga för att de ska fungera.

Det är ett farligt liv att vara krabba. Deras fiender är mycket större än de själva så de har svårt att försvara sig, trots att de har vassa klor. Istället är de bra på att gömma sig ibland stenar och snäckor. Eller så gräver de ner sig helt i sand, så de inte syns alls. Oftast gömmer de sig på dagarna och smyger sig fram på nätterna för att leta efter mat.

dreamstimefree_11011

Foto: Mark Aplet

Strandkrabban springer alltid i sidled. När de börjar bli trötta så byter de håll på kroppen eftersom det är andra muskler som får jobba då istället. Smart va?

Här ser du några italienska krabbor som smyger omkring på stenarna:

De är mest aktiva på sommaren. På vintern när det blir kallt går nästan all deras energi åt till att värma sig, så då är de ganska slöa. Ibland gräver de ner sig på några meters djup under havet och går i vinterdvala. Men det är ganska farligt, för det kan bli syrebrist på bottnen och då kan krabban kvävas.

Den största strandkrabban som hittats var 10 centimeter bred över ryggen.

En känd krabba som du kanske känner igen heter Sebastian och är kompis med Ariel: