Snäckan gillar att vara ute på morgonen

Vi brukar kalla dem för sniglar. Men de sniglar som har hus på ryggen heter egentligen snäckor. En snäcka kan vara alltifrån en millimeter upp till en meter stor och de lever överallt! I havet, i sötvatten och på land. Beroende på vilken miljö de lever i så har de olika färger för att kunna kamouflera sig. (Foto: Mira Janacek) På snäckornas rygg finns ett skal som vi ibland kallar för hus. Men inuti skalet finns inte rum eller möbler som i vanliga hus – utan där har snigeln de flesta av sina organ (tarmar och lever tillexempel) för att...

22262
22262

Vi brukar kalla dem för sniglar. Men de sniglar som har hus på ryggen heter egentligen snäckor.

En snäcka kan vara alltifrån en millimeter upp till en meter stor och de lever överallt! I havet, i sötvatten och på land. Beroende på vilken miljö de lever i så har de olika färger för att kunna kamouflera sig.

Mira Janacek

(Foto: Mira Janacek)

På snäckornas rygg finns ett skal som vi ibland kallar för hus. Men inuti skalet finns inte rum eller möbler som i vanliga hus – utan där har snigeln de flesta av sina organ (tarmar och lever tillexempel) för att skydda dem. Skalet är hårt och består av kalk som snigeln suger upp, till exempel från våra hus, och bygger sedan sitt eget skal.

Skalet är spiralformat – nästan som en kanelbulle (det kanske är därför de kallas kanelsnäcka ibland?) och hela djuret kan gömma sig i det om det uppstår en fara. Då smiter de in och stänger dörren till sitt hus, genom att täcka öppningen med slem och kalk.

Snäckan har tentakler på huvudet och ögon som ibland sitter på ett par andra tentakler.

Snäckan har en fot som är som en platt skiva under hela kroppen. Det är den som de glider fram på när de rör sig. Här kan du se en snäcka som glider fram. Det går inte så snabbt!

När det regnar och är dagg eller dimma så trivs snäckan som bäst. De gillar inte solsken och torka. Om du vill se snäckor så bör du alltså passa på en morgon när det är mycket dagg eller en fuktig kväll. När det är torrt väder så gömmer sig nämligen snäckorna i sina skal för att inte torka ut.

Men när solen sedan gått ner så tittar de fram och börjar leta efter mat. De tycker om allt som är grönt och saftigt i trädgården.

När det blir vinter så går snäckan in i sitt hus och täpper till öppningen med slem och kalk. Sen sover de tills det blir vår igen.