Skunken kan spruta sin läskiga vätska sex meter

Skunkar kallas också stinkdjur eftersom de kan sprida ut en obehaglig lukt för att skydda sig mot fiender. De har körtlar i rumpan som skickar ut lukten som brukar beskrivas som en blandning mellan vitlök och brinnande gummi. När en skunk blir hotad så vänder den alltså rumpan mot fienden och sprutar vätskan mot dennes ansikte. I vissa fall så kan de spruta den upp till sex meter bort. Om en människa träffas så kan man bli illamående och få huvudvärk och om man får vätskan i ögat kan man bli tillfälligt blind i några minuter. Här kan du se...

31432
31432

Skunkar kallas också stinkdjur eftersom de kan sprida ut en obehaglig lukt för att skydda sig mot fiender. De har körtlar i rumpan som skickar ut lukten som brukar beskrivas som en blandning mellan vitlök och brinnande gummi. När en skunk blir hotad så vänder den alltså rumpan mot fienden och sprutar vätskan mot dennes ansikte. I vissa fall så kan de spruta den upp till sex meter bort. Om en människa träffas så kan man bli illamående och få huvudvärk och om man får vätskan i ögat kan man bli tillfälligt blind i några minuter.

Här kan du se en film på en skunk som kan stå på händer och i slutet ser du hur den sprutar sin lukt på en människa:

Björnar och pumor är rädda för vätskan och undviker därför att attackera skunkar. Det är bara rovfåglar som vågar sig på att försöka fånga skunkar, så skunken är inte så lättskrämd – den har ett bra försvar men den behöver inte använda det så ofta.

Skunkarna är svarta eller mörkbruna och så har de vita strimmor längs kroppen. De är helst vakna på natten och bor i hålor som de antagligen gräver själva eller som de övertar från andra djur. De kan också gömma sig i bergssprickor eller i håligheter i träd. Vissa sorters skunkar är bra på att klättra i träd men oftast rör de sig på marken.

(Foto: oswaldo)

Skunkar brukar inte överleva sin första vinter och är inte så anpassade för det. Så de flesta skunkar blir bara något år gamla.

I vissa delstater i USA får man ha skunkar som husdjur. Då kan de bli upp till 12 år.

En känd tecknad skunk är Bambis kompis som heter Blomma – känner du igen dem?