Sjöstjärnor kan bli en meter stora

Det finns två tusen olika sorters sjöstjärnor. De är faktiskt djur och inga stjärnor, även om de är stjärnformade. De lever inte heller i sjöar, utan i saltvatten. Så de har fått ett lite knasigt namn, kan man tycka! (Foto: Dariusz Sas) Det vanligaste är att sjöstjärnan har fem armar, men vissa arter har upp till 20 armar. Tänk att hålla reda på alla dem? Om sjöstjärnan skadar en av sina armar så växer det ut en ny, det kallas att den regenereras. Sjöstjärnan tappar ibland en arm när den blir jagad av fiender. Det kan ta flera år för...

14816
14816

Det finns två tusen olika sorters sjöstjärnor. De är faktiskt djur och inga stjärnor, även om de är stjärnformade. De lever inte heller i sjöar, utan i saltvatten. Så de har fått ett lite knasigt namn, kan man tycka!

Dariusz Sas

(Foto: Dariusz Sas)

Det vanligaste är att sjöstjärnan har fem armar, men vissa arter har upp till 20 armar. Tänk att hålla reda på alla dem?

Om sjöstjärnan skadar en av sina armar så växer det ut en ny, det kallas att den regenereras. Sjöstjärnan tappar ibland en arm när den blir jagad av fiender. Det kan ta flera år för en arm att växa ut igen. Ytterst på varje arm så sitter det även ett öga. Med det ögat så kan sjöstjärnan se olika ljusskillnader.

I varje arm har de också ett könsorgan. Men vissa sjöstjärnor kan föröka sig genom att dela sig på mitten och sedan växer det ut nya armar på varje del så att sjöstjärnan blir hel igen. Ganska praktiskt va?

De använder inte sina armar att gå med, istället har de tusentals små ben under varje arm, så när de går på havsbottnen ser det ut som om de svävar.

Såhär ser det ut:

Istället för att gå med dem, så använder de sina armar till att gripa om saker och att fånga byten. Sjöstjärnan lever mest på botten av haven, men ibland sveps det med i starka vågor. Därför kan vi ibland hitta dem på stranden.

Sjöstjärnor har två magar. Den ena använder de till att ta hand om maten med och en mage kan de ta ut genom munnen och vända ut och in för att få i sig mat. De flesta sjöstjärnor äter musslor. Då bänder de upp dem med sina starka armar, sen spottar de in sin ena mage och börjar äta. Det låter kanske lite konstigt, men det är väldigt smidigt för sjöstjärnorna.

Här kan du se hur en sjöstjärna med långa armar använder dem till att äta med. Kolla också hur fiskarna passar på att ta en smakbit när musslan väl är öppen:

De största arterna kan bli upp till en meter stora i diameter. De har munnen på undersidan och så bajsar det med ett hål på ovansidan. Lite bakvänt va?