Sjölejon är de enda sälarna med öron

Sjölejon tillhör släktet öronsälar. Precis som namnet avslöjar så har de öron. De har inte andra sälar. En annan sak som också skiljer Sjölejonen från andra sälar är att de har fenor som är mer rörliga och starka. De är inte bara snabba i vatten utan rör sig också bra på land, se har tår på sina fenor. En människa måste springa för att hinna ikapp dem när de väl sätter fart. Sjölejon har en brunaktig päls och ibland även en tät underpäls under den. Det är därför de kallas sjölejon, för att de ser ut som ett lejon som...

20099
20099

Sjölejon tillhör släktet öronsälar. Precis som namnet avslöjar så har de öron. De har inte andra sälar.

En annan sak som också skiljer Sjölejonen från andra sälar är att de har fenor som är mer rörliga och starka. De är inte bara snabba i vatten utan rör sig också bra på land, se har tår på sina fenor. En människa måste springa för att hinna ikapp dem när de väl sätter fart.

Sjölejon har en brunaktig päls och ibland även en tät underpäls under den. Det är därför de kallas sjölejon, för att de ser ut som ett lejon som förvandlats till ett vattendjur! Den täta pälsen gör så att luftbubblor kan fastna i pälsen och det skyddar dem mot kyla. De byter ut pälsen med jämna mellanrum. Under pälsen har de också ett fettlager som håller dem varma.

När sjölejonen är blöta så ser man knappt pälsen på dem, den har fått en annan färg och ligger slickat mot kroppen. Detta är för att sjölejonen ska kunna simma fort under vatten.

Sjölejon lever i stora kolonier och är väldigt sociala djur. De har mycket läten för sig, ibland låter det som om de skäller som hundar. Man kan hitta kolonier av sjölejon i Nordamerika, Australien, Nya Zeeland och runt Galapagosöarna.

Xiao Li

(Foto: Xiao Li)

Sjölejon kan bli arga om man stör dem, så om du någon gång ser sjölejon på riktigt så gå inte fram och försök klappa dem!

Deras största fara är att vi människor har jagat dem väldigt länge. Vissa gånger har det varit för att vi velat ta deras päls och göra kläder med dem. Andra gånger är det för att fånga in dem och ha dem på cirkus.

Rädda Djuren tycker såklart att Sjölejonen ska få leva ifred i havet och att vi ska sluta jaga dem.
Steve Degenhardt

(Foto: Steve Degenhardt)