Sjöhästen är världens långsammaste fisk

Sjöhästen har tagit priset som världens långsammaste fisk. Men det är inte det enda som är speciellt med den här unika fisken. För sjöhästen är en fisk och inte en häst som gillar vatten. De kan bli mellan 10-35 cm långa och de simmar stående genom att de rör på kroppen i en vågig rörelse. De har båda små bröstfenor och en liten ryggfena till hjälp. Foto: Steffen Foerster Deras huvud är likt ett hästhuvud, men har olika sorters horn och taggar för att skydda sig. I andra änden har de en svans som de kan gripa tag i tång...

33909
33909

Sjöhästen har tagit priset som världens långsammaste fisk. Men det är inte det enda som är speciellt med den här unika fisken. För sjöhästen är en fisk och inte en häst som gillar vatten. De kan bli mellan 10-35 cm långa och de simmar stående genom att de rör på kroppen i en vågig rörelse. De har båda små bröstfenor och en liten ryggfena till hjälp.

Foto: Steffen Foerster

Deras huvud är likt ett hästhuvud, men har olika sorters horn och taggar för att skydda sig. I andra änden har de en svans som de kan gripa tag i tång eller sjögräs för att inte de ska svepas med av strömmarna i vattnet.
Vissa sjöhästar har starka lysande färger medan andra har färger som gör att de lätt kan gömma sig i sjögräs.

Här kan du se hur sjöhästar klamrar sig fast i sjögräs för att inte flyta iväg med strömmen:

Sjöhästar skaffar barn genom att de har en avancerad parningsdans, där två sjöhästar snurrar ihop svansarna i varandra. När det gäller sjöhästar så är det hanen som bär ansvaret för barnen, som kallas yngel. Det är han som är gravid och bär omkring på äggen i sin mage.

Egentligen så brukar fiskar bara lägga sina ägg i vattnet, sen får ynglen klara sig själva när äggen kläcks. Men sjöhästarna tar hand om sina yngel genom att hanen har en ficka på magen där han bär omkring på äggen i ungefär en månad.

När det är dags för äggen att kläckas så kommer ungarna ut som pyttesmå kopior av sina föräldrar genom ett hål på fickan i magen. Hannen får pressa ut dem genom stötar.

Hos de minsta sjöhästarna föder de fem åt gången ungefär, men hos de större så kan det vara upp till två tusen!

Här kan du se hur det kan se ut när nya små sjöhästar föds:

Sjöhästar är väldigt spännande djur, ändå är det många som behandlar dem illa. De fiskar dem och torkar dem för att använda dem som läkemedel eller för att sälja dem som souvenirer till turister. Rädda Djuren tycker att sjöhästarna ska få leva i fred!