Sengångaren luktar sig fram i träden

Sengångare är som du säkert redan vet ett riktigt långsamt djur. De äter nästan bara blad som inte har så mycket näring. På grund av detta undviker de att anstränga sig, för att de måste spara på den lilla energi de får i sig när den äter. Det ser nästan ut som om de rör sig i slow motion ibland, eller hur? Sengångaren tillhör släktet Bradypus som betyder ”långsam fot” – passande va? Förutom att de rör sig så långsamt så hör och ser de väldigt dåligt. Däremot har den ett bra luktsinne som hjälper dem mycket. Till exempel luktar...

17698
17698

Sengångare är som du säkert redan vet ett riktigt långsamt djur. De äter nästan bara blad som inte har så mycket näring. På grund av detta undviker de att anstränga sig, för att de måste spara på den lilla energi de får i sig när den äter.
Det ser nästan ut som om de rör sig i slow motion ibland, eller hur?

Sengångaren tillhör släktet Bradypus som betyder ”långsam fot” – passande va?

Förutom att de rör sig så långsamt så hör och ser de väldigt dåligt. Däremot har den ett bra luktsinne som hjälper dem mycket. Till exempel luktar de på grenarna de ska klättra på och kan märka ifall de är ruttna eller friska. Ifall de är ruttna riskerar de ju att ramla ner!

En annan sak som sengångare är bra på är att simma. Därför klarar de sig bra även i områden där det är översvämningar.

Det enda som sengångare gör på marken är att byta träd och att kissa och bajsa. De klättrar bara ner från träden en gång i veckan för att göra sina behov. Då gräver de ett hål en bit bort från trädet som de sedan täcker med löv och jord innan de klättrar upp i träden igen. De gräver hålet en bit bort från trädet för att förvilla rovdjur.

Annars klättrar de bara omkring i olika träd hela dagarna. De parar sig och föder till och med sina barn i träden! Det kan gå flera dagar utan att sengångarna äter eller dricker.

(Foto: Zofia Nordqvist)

För att skydda sig mot fiender så har sengångaren massa häftiga kamouflage. I deras hår växer alger som gör att de kan se grönaktiga ut, då kan de gömma sig lättare i träden. De kan även slicka i sig lite alger för att få lite extra näring. I deras päls bor även fjärilar och parasiter som förbättrar deras kamouflage. Det kan bo över tusen insekter i deras päls! Att de har en så tjock päls hjälper dem även som skydd ifall de skulle ramla ner från ett träd.

För tio tusen år sedan så fanns det en jättesengångare som var stor som en elefant. Men den arten är utdöd nu.