Kattbjörnen kan klättra på det mesta

Kärt barn har många namn! Kattbjörn eller rödpanda kallas den hör supersöta varelsen som lever i bambuskogar i södra Himalaya. Deras latinska namn är Ailurus fulgens och betyder ”skinande katt”. Kattbjörnen är faktiskt varken en björn eller en katt och är inte särskilt nära släkt med pandan. Den tillhör familjen där skunkar och mårddjur också hör hemma. Kattbjörnen har en lång svans som nästan är en halv meter på längden. Den är dessutom tjock och yvig. De är svarta på magen och orangebruna på ryggen. Deras ben är korta. (Foto: ogwen and Animal Photos!) På varje tå finns en vass...

15122
15122

Kärt barn har många namn! Kattbjörn eller rödpanda kallas den hör supersöta varelsen som lever i bambuskogar i södra Himalaya. Deras latinska namn är Ailurus fulgens och betyder ”skinande katt”.

Kattbjörnen är faktiskt varken en björn eller en katt och är inte särskilt nära släkt med pandan. Den tillhör familjen där skunkar och mårddjur också hör hemma.

Kattbjörnen har en lång svans som nästan är en halv meter på längden. Den är dessutom tjock och yvig. De är svarta på magen och orangebruna på ryggen. Deras ben är korta.


(Foto: ogwen and Animal Photos!)

På varje tå finns en vass klo som de kan fälla in litegrann. Dessutom har de päls under fötterna. Detta är för att kattbjörnen klättrar i träd som har våta och hala grenar. Då hjälper pälsen och klorna till så att de inte ramlar ner.

De äter mest bambuskott men även andra växter, bär och frukter. Här kan du se en kattbjörn som äter hungrigt:

De trivs bäst när det är svalt, så när det blir för varmt så vilar de i skuggan av ett träd. När de vilar hänger de på en gren såhär. Visst ser de riktigt lata ut?

150171_582267581797529_493133682_n

(Foto: Erik Anderberg)

De kan också rulla ihop sig och använda svansen som kudde.

(Foto: raphaelquinet and Animal Photos!)

Förutom att de är bra på att klättra så kan de också ta långa skutt ifall de behöver fly från något farligt.

De pratar med varandra genom höga skrik, visslingar och ett kvittrande som liknar fågelsång. När en kattbjörn retas med en annan så fräser de som en katt. De putsar sin päls ungefär på samma sätt som en katt.

Däremot dricker den inte vatten på samma sätt som katter. De lapar inte i sig vatten utan de blöter händerna i vattnet och slickar sedan av vattnet.

En kattbjörn blir vanligtvis 10 år gammal. Men kattbjörnen hotas, inte bara av andra djur, utan av människan. I vissa delar av Kina så jagas den för pälsens skull. Pälsen används sedan till målarpenslar och klädesplagg. Så tänk på att titta ordentligt när du köper penslar och kläder – så att det inte är äkta päls du får!

Kattbjörnen hotas även av människan för att skogarna de bor i förstörs och huggs ner.

(Foto: avlxyz and Animal Photos!)

Låt skogen och kattbjörnen vara, tycker vi på Rädda Djuren!