Den röda jättekängurun är störst i världen

Den röda jättekängurun är den största kängurun i världen. De har stora kraftiga ben och fötter där bak och en svans som är lika lång som deras kropp och som är jättestark. Deras framfötter är mindre men nosen och öronen är stora. Hannarna är rödfärgade och honorna är lite mer gråa. Australien är fullt av kängurudjur och det finns hela åtta miljoner röda jättekängurur, det är nästan lika många som det bor människor i Sverige! De trivs bra i Australien där det är torrt, men helst där det finns några stora träd. De behöver träden för att kunna skugga sig...

17939
17939

Den röda jättekängurun är den största kängurun i världen. De har stora kraftiga ben och fötter där bak och en svans som är lika lång som deras kropp och som är jättestark. Deras framfötter är mindre men nosen och öronen är stora. Hannarna är rödfärgade och honorna är lite mer gråa.

Australien är fullt av kängurudjur och det finns hela åtta miljoner röda jättekängurur, det är nästan lika många som det bor människor i Sverige! De trivs bra i Australien där det är torrt, men helst där det finns några stora träd. De behöver träden för att kunna skugga sig när det blir för varmt.

Den röda jättekängurun lever i flock med massa andra kängurudjur. Det är lite olika hur många de lever tillsammans. De spenderar nästan tio timmar om dagen till att äta. De är vakna på natten – och på morgonen och kvällarna, men under dagen vilar de oftast, såhär:

Foto: Kate Mitchell

Kängurur kan röra sig på två olika sätt. När de går långsamt så går de på alla fyra benen. Men när de behöver springa snabbt så använder den bara sina kraftiga bakben att hoppa med och så har de svansen att hålla balansen med. De kan hoppa både långt och högt och springa i 60 km/h – det är nästan lika snabbt som en bil får köra på en vanlig väg! Titta på filmen så får du se hur det kan se ut:

Den röda jättekängurun har en pung på magen där honan bär sina ungar. Där kan de få mat av hennes spenar och vara trygga från faror.

Men de har nästan inga naturliga fiender. Ifall den blir attackerad så slår den med sina stora fötter och använder svansen som stöd.

I början av den här filmen kan du se ett ganska gammalt kängurubarn som tar sig ut ur mammas pung: