Ringsvanslemur

Foto: Alicia Sivertsson Det är inte så svårt att gissa varför den här halvapan kallas för ringsvanslemur, den har ju randiga ringar på hela sin svans! Svansen är dessutom längre än hela apan och väldigt fluffig. Ringsvanslemurerna lever bara i skogarna på ön Madagaskar som ligger utanför Afrikas kust. En dag i en ringsvanslemurs liv kan se ut ungefär såhär: Den vaknar redan halv sex på morgonen och det första den gör är att ta sig ut på en klippa och solbada. Då sätter den sig på ett speciellt sätt med överkroppen upprätt, benen särade och händerna vilade på låren....

17101
17101

Foto: Alicia Sivertsson

Det är inte så svårt att gissa varför den här halvapan kallas för ringsvanslemur, den har ju randiga ringar på hela sin svans! Svansen är dessutom längre än hela apan och väldigt fluffig. Ringsvanslemurerna lever bara i skogarna på ön Madagaskar som ligger utanför Afrikas kust.

En dag i en ringsvanslemurs liv kan se ut ungefär såhär:

Den vaknar redan halv sex på morgonen och det första den gör är att ta sig ut på en klippa och solbada. Då sätter den sig på ett speciellt sätt med överkroppen upprätt, benen särade och händerna vilade på låren. Det gör den för att undersidan av kroppen ska få tillräckligt med sol.

Ungefär såhär sitter en lemur när den solar! (foto: Alicia Sivertsson)

När den solat klart så börjar den röra på sig för att hitta mat. Mitt på dagen så tar de rast och vilar. Om det är riktigt varmt så kan de vila i upp till fyra timmar. Sen börjar de röra på sig och leta mat igen. När klockan blir halv sju så letar de upp sin sovplats. De sover uppe i träd, för att undvika faror. Ibland är de vakna på natten för att äta eller för att vårda sin päls, men då sitter de kvar i sitt träd. Oftast sover den på natten. Sen börjar de om igen när solen går upp på morgonen.

Ringsvanslemuren är bra på att klättra och hoppa från gren till gren i träden. Det är också där den letar efter insekter och frukter som den kan äta.

De lever i grupper med ungefär 15 familjemedlemmar och ibland kallas de också för kattalemur för att de har ett läte som påminner om en katts jamande. Och visst ser de ut som en blandning mellan katt och apa?

foto: Alicia Sivertsson

Text: Camilla Bergvall