Pungråttan spelar död

Pungråttor finns numera bara i Amerika och håller gärna till nära människor. De vill även gärna bo där det finns regnskogar eller gräsmark. För över 65 miljoner år sedan, på en tidsperiod som kallas tertiärtiden så fanns de även i Europa. (Foto: [email protected]) Det speciella med pungdjuret är att de är aktiva på natten och att de oftast lever ensamma. Men det som pungråttan är mest känd för är att den spelar död när den hotas av en fara. På engelska brukar man säga ”playing opossum” och opossum betyder pungråtta. Såhär kan de se ut om du närmar dig en...

23480
23480

Pungråttor finns numera bara i Amerika och håller gärna till nära människor. De vill även gärna bo där det finns regnskogar eller gräsmark. För över 65 miljoner år sedan, på en tidsperiod som kallas tertiärtiden så fanns de även i Europa.

(Foto: [email protected])

Det speciella med pungdjuret är att de är aktiva på natten och att de oftast lever ensamma. Men det som pungråttan är mest känd för är att den spelar död när den hotas av en fara. På engelska brukar man säga ”playing opossum” och opossum betyder pungråtta.

Såhär kan de se ut om du närmar dig en pungråtta och den spelar död:
Spelar död:

Storleken på en pungråtta varierar mellan storleken på en katt och en råtta ungefär. Pungråttan har en spetsig nos och en lång svans utan päls på. Svansen är oftast längre än resten av djuret och de kan använda den till att fånga saker och för att hålla balansen när den klättrar. De kan även hänga i svansen på en trädgren. Pungråttan trivs bra i träden och de flesta arter spenderar större delen av sin tid där. Men vissa arter har anpassat sig till att trivas i vatten också.


(Foto: alex1961)

Pälsen på djuret är kort och oftast ganska tät. De kan variera lite i färg, beroende på vilken art de tillhör. När de skaffar barn, så bär de sina barn i sin pung, precis som kängurur gör. Det är därför de kallas pungdjur.

Pungråttor har väldigt bra immunsystem. Det betyder att de till exempel inte blir påverkade av vissa gifter som skallerormar har.