Ponnyn är en väldigt liten häst

Foto: Thanatonautii   Ponnyn är en häst, fast liten. De flesta ponnyhästar i Sverige bor på ridskolor eller andra stall. Men det finns också några ponnyer som är nästan helt vilda. De vilda ponnyerna finns på en plats som heter Lojsta hed och ligger på Gotland. Där går en flock med ungefär 50 ponnyhästar av rasen Gotlandsruss. Ponnyhästar har ett flyktbeteende. Det betyder att om en fara lurar någonstans så är de blixtsnabba på att reagera och springa därifrån. För de flesta ponnyer i Sverige så finns det inte så många faror som de behöver fly från. Det finns inte...

4844
4844

Foto: Thanatonautii

 

Ponnyn är en häst, fast liten. De flesta ponnyhästar i Sverige bor på ridskolor eller andra stall. Men det finns också några ponnyer som är nästan helt vilda. De vilda ponnyerna finns på en plats som heter Lojsta hed och ligger på Gotland. Där går en flock med ungefär 50 ponnyhästar av rasen Gotlandsruss.

Ponnyhästar har ett flyktbeteende. Det betyder att om en fara lurar någonstans så är de blixtsnabba på att reagera och springa därifrån. För de flesta ponnyer i Sverige så finns det inte så många faror som de behöver fly från. Det finns inte så många rovdjur som brukar jaga ponnyer här.

Eftersom ponnyer sällan får fly från faror så finns det en risk att de blir långsamma på att reagera, och om faran är framme så gäller det ju att vara beredd! Därför behöver ponnyer ibland träna på sitt flyktbeteende, även om det kanske inte alls är något som är farligt i närheten. Så för en busig ponny med glimten i ögat blir en plastpåse som blåser i vinden eller en skugga på marken ibland livsfarlig!

 

Betande hästar. Foto: Dizajune

 

Om ponnyn är på rätt humör så kan påsen eller skuggan verka så farlig att det är bäst att springa iväg i full galopp så fort det bara går. Ponnyn är också ett flockdjur, så den trivs allra bäst med att vara tillsammans med andra hästar och ponnyer. Om en häst sätter av i full fart så brukar de andra försöka följa efter, det gäller att hålla ihop flocken.

Ponnyer finns i många olika färger. De kan vara svarta, bruna och vita, eller skimmel, som de vita ponnyerna kallas. Men de kan också vara prickiga eller fläckiga. Fast efter en dag i hagen är många ponnyer istället lergråa, för det finns ju inget bättre än att rulla sig i en härligt sval pöl av lera!

 

 

Text: Ylva Bjereld