Pelikanen har en lång lång näbb

Pelikaner är världens största vattenfågel. Kroppen är väldigt stor och kompakt medan halsen är smidig och lång. Foto: Kiankhoon De har även en lång och stor näbb med en väldigt speciell näbbsäck. Övernäbben är tunn och platt och fungerar som ett lock till näbbsäcken. Den använder de till att fånga byten i vattnet, sen låter de vattnet rinna av innan de äter. Väldigt smidigt, eller hur? Såhär ser det ut när de dyker efter fisk, ser du hur näbbsäcken fylls med vatten och kanske en eller annan fisk? Pelikanerna lever där det är varmt och tropiskt klimat runt om i...

13315
13315

Pelikaner är världens största vattenfågel. Kroppen är väldigt stor och kompakt medan halsen är smidig och lång.

Foto: Kiankhoon

De har även en lång och stor näbb med en väldigt speciell näbbsäck. Övernäbben är tunn och platt och fungerar som ett lock till näbbsäcken. Den använder de till att fånga byten i vattnet, sen låter de vattnet rinna av innan de äter. Väldigt smidigt, eller hur?

Såhär ser det ut när de dyker efter fisk, ser du hur näbbsäcken fylls med vatten och kanske en eller annan fisk?

Pelikanerna lever där det är varmt och tropiskt klimat runt om i hela världen. De har även simhud mellan alla sina tår så att deras fötter blir som stora åror – det hjälper dem att simma!

De lever i stora flockar och hjälps ofta åt med att fiska och leta mat. Ibland kan det vara tusentals fåglar i samma flock! Honorna och hanarna hjälps även åt med att ruva sina ägg och att ta hand om ungarna tillsammans när äggen kläcks. Pelikanen är en väldigt hjälpsam fågel!

I alla fall mot de som tillhör flocken, de är inte så snälla mot pelikaner som kommer från andra flockar.
Dessutom har man fått reda på att det funnits pelikaner på jorden i över 40 miljoner år! Det har man upptäckt genom fossiler – det är ett slags avtryck i stenar som visar vilka djur som levde för längesedan. Det äldsta fossilet av pelikaner hittade man i Frankrike.

Här kan du se en dokumentär på engelska om pelikaner. Den är nästan en timme lång. Om du inte förstår engelska så kan du titta på bilderna, visst är de häftiga?