Orangutangen har en viktig dubbelhaka

Orangutang betyder skogsmänniska på indonesiska. Orang betyder man och Hutan betyder skog. Man skulle kunna tro att namnet kommer från den orangea färgen på deras långa päls, men det gör det alltså inte! Man har döpt orangutangen efter att den kan stå upp på två ben precis som en människa. Men när den går så går den på alla fyra. Den här orangutangen är för trött för att varken gå eller stå! (Foto: Odm) Orangutangen är en människoapa, precis som gorillor och schimpanser, men de bor inte i Afrika som de andra utan i regnskogen i Asien. Det är svårt...

5011
5011

Orangutang betyder skogsmänniska på indonesiska. Orang betyder man och Hutan betyder skog. Man skulle kunna tro att namnet kommer från den orangea färgen på deras långa päls, men det gör det alltså inte! Man har döpt orangutangen efter att den kan stå upp på två ben precis som en människa. Men när den går så går den på alla fyra.

Den här orangutangen är för trött för att varken gå eller stå! (Foto: Odm)

Orangutangen är en människoapa, precis som gorillor och schimpanser, men de bor inte i Afrika som de andra utan i regnskogen i Asien. Det är svårt att vara orangutang idag, för vi hugger ner så mycket träd i regnskogen att de snart inte har någonstans att bo. Många hugger ner träd trots att man inte får lov och flera organisationer jobbar med att stoppa dem från att göra det så att orangutangerna kan bo kvar. På grund av detta så är orangutangen utrotningshotad.

När en orangutang fyller fyra år så börjar de få en uppblåst dubbelhaka. I den dubbelhakan finns viktiga aminosyror som gör så att orangutangen kan överleva även när det är svårt att hitta mat. Det är bara orangutanger som får en sån här praktiskt dubbelhaka, coolt va?

Nästan all tid spenderar de uppe i toppen av träden i regnskogen, men en orangutanghane kan väga upp till hundra kilo och sover därför ibland på marken. Men honorna och ungarna sover uppe i trädtopparna.

Vi människor är väldigt nära släkt med orangutangen och de är väldigt smarta djur. Men faktiskt så är orangutanger ganska osociala. De vuxna orangutangerna lever oftast helt ensamma och mammorna tar hand om barnen helt själva utan pappans hjälp. Inte alls som oss människor!

Kommer du ihåg Kung Louie från Djungelboken? Han är en orangutang!