Den skygga okapin

Okapin är ett ovanligt och spännande djur. Du kan bara hitta dem i tropiska regnskogar i Kongo-Kinshasa i Afrika. Men även om du är där och letar så kan det vara svårt att få se en okapi. Okapin är nämligen ganska skygg och brukar gömma sig i täta skogar. Först på natten vågar de sig ut för att leta efter mat. Den äter löv, kvistar och frukt. Precis som giraffen så får den sära på frambenen för att nå ner och dricka. Men de har väldigt bra syn och hörsel, så vid första tecken på fara så springer de och...

26657
26657

Okapin är ett ovanligt och spännande djur. Du kan bara hitta dem i tropiska regnskogar i Kongo-Kinshasa i Afrika. Men även om du är där och letar så kan det vara svårt att få se en okapi.

Okapin är nämligen ganska skygg och brukar gömma sig i täta skogar. Först på natten vågar de sig ut för att leta efter mat. Den äter löv, kvistar och frukt. Precis som giraffen så får den sära på frambenen för att nå ner och dricka. Men de har väldigt bra syn och hörsel, så vid första tecken på fara så springer de och gömmer sig igen.

Illustration: Sofia Andersson

Okapin tillhör giraffdjuren, men ser ut som en blandning av en häst, zebra och giraff. Den är både rödbrun och så lite zebra-randig på bakdelen. Sitt utseende har den för att kunna gömma sig bättre och kamouflera sig i skogen.

Det allra häftigaste med okapin är nog ändå deras långa tunga. Den är blåsvart och de kan sträcka ut den så att den når 25 centimeter ur munnen! Med tungan fångar den mat, men de använder den också till att rengöra ögonen, öronen och näsborrarna. Smidigt att ha en tandborste, näsduk och ögondroppar i ett, eller?

Här kan du se en okapi som använder sin tunga till att roffa åt sig mat med:

Okapin lever oftast ensamma, det är väldigt sällan som man sett dem i grupp eller par. Hannarna vandrar 4 kilometer varje dag ungefär, honorna vandrar lite mindre eftersom de oftast har barn med sig.

Man vet inte så mycket om okapin eftersom den är så svår att hitta, därför har det inte gjorts mer forskning på dem. Men man har hört att unga okapis har många olika läten för sig. Det låter både som hostningar, visslingar och bräkanden. De vuxna säger inte lika mycket som de unga.