Mullvaden gräver komplicerade och välplanerade tunnlar

Mullvaden är ett litet djur som är mellan 11-16 cm långa. De har en spetsig nos och en kropp som är täckt av skimrande mörk päls. Den ser nästan lite svartblå ut. De har även en svans som är 2,5 cm lång. (Foto: zenera) Mullvaden lever i underjordiska gångar som den själv gräver. Där lever den helst ensam och är bara uppe ovanför jorden korta perioder. De använder inte nosen när de gräver, för den är ett känselorgan med särskilt känselhår på. Istället gräver de med sina framfötter som har fem tår med kraftiga klor. Bakbenen är också anpassade för...

37526
37526

Mullvaden är ett litet djur som är mellan 11-16 cm långa. De har en spetsig nos och en kropp som är täckt av skimrande mörk päls. Den ser nästan lite svartblå ut. De har även en svans som är 2,5 cm lång.(Foto: zenera)

Mullvaden lever i underjordiska gångar som den själv gräver. Där lever den helst ensam och är bara uppe ovanför jorden korta perioder. De använder inte nosen när de gräver, för den är ett känselorgan med särskilt känselhår på. Istället gräver de med sina framfötter som har fem tår med kraftiga klor. Bakbenen är också anpassade för att hjälpa till i grävningen.

Gångarna som de gräver är väldigt komplicerade och välplanerade. De gräver några gångar som ligger djupt under jorden, medan några andra gångar ligger lite närmre ytan. De ytliga använder mullvaden när de ska hitta en partner.

Du kanske har sett en mullvadshög någon gång? Det är när mullvaden skyfflar ut jord från gångarna som de bildas. Högarna används också för att visa sitt revir för andra. Mullvaden har en stark nacke och de spadliknande tassarna gör att de kan gräva väldigt fort. De kan även röra sig fort i gångarna som de byggt. Dessutom är mullvaden också en ganska duktig simmare.

Deras ögon är jättesmå och deras syn är ganska dålig. De kan inte urskilja rörelser. Det är därför den inte brukar röra sig ovanför jord, för att det kan bli farligt eftersom den inte ser så bra.

Däremot hör och luktar mullvaden bra och så har den kraftiga tänder så att de kan dra ut mask ur jorden för att äta. De äter mest mask men också larver, insekter och sniglar slinker ner ibland. Varje dag äter den hälften av sin kroppsvikt, så de har en stor aptit!

Mullvadar finns i Sverige, från Götaland och norrut till Södermanland. De föredrar att marken är lätt att gräva i, så som ängar, skogar, trädgårdar och andra ställen som det odlas på.

En mullvad blir 4-5 år gamla och lever nästan hela sina liv ensamma i sina underjordiska tunnlar. Du kanske har hört att man ibland kallar en hemlig spion för en mullvad? Förstår du likheterna mellan en spion och en mullvad?