Leguanen solar på grenarna högt upp i träden

Leguanen är en reptil som ofta ligger och solar på grenar högt upp i träden. De behöver lapa så mycket sol som möjligt eftersom de är kallblodiga och behöver värma sig hela tiden. Helst vill de ligga på grenar som går över vatten så att de snabbt kan dyka ner i vattnet för att undvika faror. Leguanen är klargrön i färgen när de är unga och blir mer och mer dämpade i färgen ju äldre de blir. När hanarna går in i parningstid så ändrar de färg till en starkt lysande orange färg. De är också större än honorna och...

15664
15664

Leguanen är en reptil som ofta ligger och solar på grenar högt upp i träden. De behöver lapa så mycket sol som möjligt eftersom de är kallblodiga och behöver värma sig hela tiden. Helst vill de ligga på grenar som går över vatten så att de snabbt kan dyka ner i vattnet för att undvika faror.

Leguanen är klargrön i färgen när de är unga och blir mer och mer dämpade i färgen ju äldre de blir. När hanarna går in i parningstid så ändrar de färg till en starkt lysande orange färg. De är också större än honorna och har ringar på kinderna och en stor hakklapp som de gärna visar upp. Antingen gör det de för att ragga på honor eller för att avskräcka inkräktare.
leguan

(foto: Zofia Nordqvist)

En leguan blir 12-18 år gamla och finns i det vilda mest i Amerika, men även på Madagaskar och några öar i Stilla Havet. De kan bli två meter långa om man räknar med den långa svansen. De använder svansen som vapen för att försvara sig mot fiender. Då piskar de sina förföljare med den.

Skinnet på leguanen är precis som på en orm. Om du stryker längs med så känns det lent, men om du stryker emot så känns det taggigt.

Titta på en riktigt stor leguan på den här filmen:

Det finns både gröna och svarta leguaner och den gröna är vanlig som familjemedlemmar i Sverige. Eftersom leguanen egentligen bor i regn- och galleriskogar så behöver de ett terrarium när de bor i Sverige. Där behövs det ses till så att luftfuktigheten är hög så att det liknar en regnskog. De måste också ha en värmelampa eftersom de behöver värmen för att smälta maten.

Tidigare har folk trott att leguaner behöver animalisk föda, men det har visat sig vara fel. Leguanens njurar kan förstöras om de äter animalisk föda. Därför ska man bara ge dem grönsaker och frukt. (85 % grönsaker och 15 % frukt)

Leguanhanarna har dessutom två snoppar var. Knasigt va?