Laman bor i bergen

Laman är nära släkt med kameler. De kommer från bergen i Sydamerika och det är där de fortfarande lever vilda. Då lever de i flock med en ledarhanne som styr. Lamadjuren är ganska lika kameler, men de har inga pucklar. Färgen på dem kan vara väldigt olika. Svarta, vita, bruna och i olika mönster. De har en tjock och mjuk päls över hela kroppen. Här ser du en svartvit Lama som sticker upp huvudet ur en buske: Foto: Plsa Deras överläpp är delad i två delar. Detta gör att de kan spotta väldigt pricksäkert. Laman är nämligen mest känd för...

23865
23865

Laman är nära släkt med kameler. De kommer från bergen i Sydamerika och det är där de fortfarande lever vilda. Då lever de i flock med en ledarhanne som styr.

Lamadjuren är ganska lika kameler, men de har inga pucklar. Färgen på dem kan vara väldigt olika. Svarta, vita, bruna och i olika mönster. De har en tjock och mjuk päls över hela kroppen. Här ser du en svartvit Lama som sticker upp huvudet ur en buske:

Foto: Plsa

Deras överläpp är delad i två delar. Detta gör att de kan spotta väldigt pricksäkert. Laman är nämligen mest känd för att kunna spotta långt och mitt i prick. De spottar när den känner sig hotad eller när den tävlar med sina kompisar om vem som är mäktigast. Spottet är grönt och luktar illa. Men det går lätt att tvätta bort ifall man skulle få det på sig.

Här kan du se en film på en lama som inte gillar att bli filmad, se vad som händer:

I Sverige har det blivit populärt att ha ett lamadjur som fåraherde, alltså som ledare för fårflockar. Laman skyddar fåren mot vargar och annat som kan hota dem, ibland spottar den då efter dem. Laman gör också nytta bland fåren eftersom de kommer åt mat som inte fåren kan äta för att de inte når eller tycker om det.

Även om laman egentligen bor i varma Sydamerika, så klarar den av kyla bra tack vare sin tjocka päls. Bara man ser till att det finns skydd mot regn och vind som den kan skydda sig vid ibland.

Lite speciellt med lamadjuren är att de alltid bajsar på samma plats. Nästan som att de utser en toalett som de använder.

Här kan ni se en lama som svarar på en ko som råmar en bit bort. Visst låter det som om den skrattar? Kanske berättar kon ett roligt skämt som vi människor inte förstår?