Den omtänksamma krokodilen

För 85 miljoner år sedan pågick en tidsperiod som kallas yngre krita. Då levde dinosaurierna på jorden. Men under den här perioden utrotades dinosaurierna. Men ett annat djur lyckades klara sig. Nämligen krokodildjuret! (foto:Martin Muller) Krokodiler lever numera i världsdelarna Afrika, Asien, Amerika och i Australien. Det finns en massa olika sorters krokodiler. Saltvattenkrokodilen är den största och den kan bli sju meter lång och väga ett helt ton! Den minsta arten är dvärgkrokodilen som bara blir 1,5 meter lång. Eller, bara och bara – det är ganska stort det också! Trots att krokodiler är så stora, så är de...

16174
16174

För 85 miljoner år sedan pågick en tidsperiod som kallas yngre krita. Då levde dinosaurierna på jorden. Men under den här perioden utrotades dinosaurierna. Men ett annat djur lyckades klara sig. Nämligen krokodildjuret!

Martin Muller(foto:Martin Muller)

Krokodiler lever numera i världsdelarna Afrika, Asien, Amerika och i Australien. Det finns en massa olika sorters krokodiler. Saltvattenkrokodilen är den största och den kan bli sju meter lång och väga ett helt ton! Den minsta arten är dvärgkrokodilen som bara blir 1,5 meter lång. Eller, bara och bara – det är ganska stort det också!

Trots att krokodiler är så stora, så är de snabba och de jagar alla möjliga sorters byten. Ibland kan den vara farlig för människan också. Så man ska vara försiktig ifall man är i områden där det finns krokodiler.

Constantinescu Adrian

(foto: Constantinescu Adrian)

Men krokodiler är också väldigt omtänksamma, i alla fall om man är deras barn. I den här filmen kan du se hur en krokodilhona gräver ett hål i sanden för att gömma sina ägg. När äggen sedan kläcks så fångar hon upp de små krokodilerna i munnen och bär ner dem till floden där de kan hålla sig skyddade från fiender.

Krokodiler äter inte så ofta. De äter bara 50 mål om året. Och året har ju 365 dagar. Så de äter ungefär en gång i veckan bara. Sen lagrar de energi från det målet i sin svans och i sin rygg. På så sätt sparar de energi som de kan använda när de behöver.

Har ni någon gång hört någon använda ordet ”krokodiltårar”? Det betyder att man bara låtsas att man är ledsen. Att man säger så kommer ifrån legender och sagor där krokodilerna låtsades gråta för att locka till sig byten. Till och med Shakespeare använde sig av det ordet i en av sina pjäser, där han skrev: ”liksom krokodilen med falska tårar vandraren bedrager”.
Ibland så tror folk att krokodiltårar betyder att tårarna är stora, men det gör det alltså inte.

Krokodiler kan faktiskt gråta. Men de gråter inte för att de är ledsna utan för att de behöver göra sig av med natrium. Och det gör de via tårkörtlar. Natrium får de i sig via salt från maten de äter. Och för att sedan göra sig av med det så gråter dem.

Man kan säga att krokodilerna är sina egna tandläkare. För alla deras tänder är ihåliga. Och inuti varje tand så växer en ny tand ut. Så ibland byter de tänderna till några nya och bättre. Under en livstid så kan en krokodil tillverka upp till tre tusen tänder! Tänk att slippa gå till tandläkaren utan bara kunna byta ut tänderna mot nya ifall de skulle bli hål i dem?

Här kommer en lite rolig film om en krokodil som heter Snappie. Snappie är ett barnprogram I Tyskland och sången är på tyska: