Knölsvanen

Ni har säkert hört sagan om Den fula ankungen. Den handlar om en anka som blir retad av sina kompisar för sin fulhet, men sedan växer upp till att bli en ståtlig vit och vacker svan. Knölsvanens ungar är faktiskt, precis som i sagan, gråbrunvita när de föds och det kan ta över ett år innan de skaffar sig den vita fjäderdräkten. Knölsvan (foto: Alicia Sivertsson) En annan gammal legend om knölsvanar är att de skulle vara tysta i hela sina liv men sedan precis innan de dör så utbrister de i en hjärtskärande vacker sång. Därför pratar man ibland...

9518
9518

Ni har säkert hört sagan om Den fula ankungen. Den handlar om en anka som blir retad av sina kompisar för sin fulhet, men sedan växer upp till att bli en ståtlig vit och vacker svan. Knölsvanens ungar är faktiskt, precis som i sagan, gråbrunvita när de föds och det kan ta över ett år innan de skaffar sig den vita fjäderdräkten.

Knölsvan (foto: Alicia Sivertsson)

En annan gammal legend om knölsvanar är att de skulle vara tysta i hela sina liv men sedan precis innan de dör så utbrister de i en hjärtskärande vacker sång. Därför pratar man ibland om svanesång. Men detta är såklart en myt. Man visste redan på antiken att det inte var sant, men ändå har man fortsatt att använda sig av det. Ibland i teatrar och föreställningar så kallar man den sista dramatiska scenen för svanesång. Det betyder att det sista man gör är något magnifikt och speciellt.

Man har hittat fossiler från knölsvanar som är 13 000 år gamla, så man kan tänka sig att svanar har funnits på jorden väldigt länge. En fossil är en djur eller växtdel som bevarats i sten och i dem kan man tyda hur längesen djuret levde. Det är ganska häftigt med fossiler, du kanske hittat en själv?

Knölsvanen lever ju oftast i vattnet, du har säker sett en svan glida runt på vattenytan i en sjö någon gång. Har du sett när en knölsvan landar i vatten? Då använder den sina breda simfötter som vattenskidor för att hindra farten. När farten är låg nog så sjunker den ner på vattenytan i lugn och ro. Praktiskt va?

Knölsvanen är Östergötlands landskapsdjur och Danmarks nationalfågel. Svanar är dessutom en av de fågelarter som har flest fjädrar av alla fåglar i världen.

Svan som tittar rakt in i kameran! (foto: Alicia Sivertsson)

Svanar är alltså mycket mer än bara vackra, de är både gamla och praktiska också!

Text: Camilla Bergvall