Rullsvansapan sprider frön och pollen i regnskogen

Kapucinapan är en apa som är viktig för regnskogarna i Centralamerika. De sprider nämligen frön och pollen så att regnskogen kan fortsätta växa. (foto: Zofia Nordqvist) Det lever i flockar på upp till 30 apor och är den näst mest intelligenta apan (näst efter spindelapan) och har ovanligt stora hjärnor. De använder ibland verktyg för att skydda sig och gnider in sig i bär som mygg inte gillar för att de ska slippa bli bitna av dem. Här kan du se en apa som använder en sten för att knäcka en hård nöt. Till slut lyckas den! Kapucinapan är ganska...

8771
8771

Kapucinapan är en apa som är viktig för regnskogarna i Centralamerika. De sprider nämligen frön och pollen så att regnskogen kan fortsätta växa.
apa(foto: Zofia Nordqvist)

Det lever i flockar på upp till 30 apor och är den näst mest intelligenta apan (näst efter spindelapan) och har ovanligt stora hjärnor. De använder ibland verktyg för att skydda sig och gnider in sig i bär som mygg inte gillar för att de ska slippa bli bitna av dem.

Här kan du se en apa som använder en sten för att knäcka en hård nöt. Till slut lyckas den!

Kapucinapan är ganska kräsen och luktar, knackar och smakar på allt innan de sväljer det. De äter bara mogna frukter och spottar ut kärnor och skal.

Här kan du se exempel på hur smidig kapucinapan är när den hoppar mellan träden i regnskogen:

Det har gjorts mycket forskning på kapucinapor. Att dela med sig är en bra egenskap hos oss människor och den egenskapen har även kapucinapan. Forskning har visat att kapucinapan gärna delar med sig. Om den får välja mellan en belöning till bara sig själv eller om en annan apa också ska få en belöning, så väljer den det sista alternativet. Men det gäller bara om aporna redan känner varandra. Är den andra apan en främling, så är de inte lika vänligt inställda.

Annan forskning har visat att kapucinapan tror på rättvisa. Om inte alla apor fick samma fina mat så protesterade de genom att kasta mat i golvet.

Det har till och med hänt att apflockar har tagit hand om små människobarn som lämnats i djungeln. Precis som i den tecknade filmen tarzan, fast på riktigt! Snacka om juste apa!