Kamelen skyddar sig från dåligt väder med långa ögonfransar

Kamelen känns igen på sina två pucklar. Det finns ett annat djur som liknar kamelen, men de har bara en puckel och heter dromedar. Det finns inte alls lika många kameler som det finns dromedarer. Man tror att det bara finns 1000 vilda kameler och att de lever i Kina och Mongoliet. Det finns även kameler i fångenskap. Vissa tvingas att åka runt på cirkusar och uppträda hela sina liv. Men egentligen så ska kameler bo i öknen, där trivs de allra bäst! (Foto: William-McKelvie) Kamelens päls är brunaktig och de byter ut den varje vår. Så om man ser...

17142
17142

Kamelen känns igen på sina två pucklar. Det finns ett annat djur som liknar kamelen, men de har bara en puckel och heter dromedar. Det finns inte alls lika många kameler som det finns dromedarer. Man tror att det bara finns 1000 vilda kameler och att de lever i Kina och Mongoliet. Det finns även kameler i fångenskap. Vissa tvingas att åka runt på cirkusar och uppträda hela sina liv. Men egentligen så ska kameler bo i öknen, där trivs de allra bäst!

Camel

(Foto: William-McKelvie)

Kamelens päls är brunaktig och de byter ut den varje vår. Så om man ser en kamel på våren så kan den se lite ruffsig ut, för att de håller på att byta päls.

Kameler ser lite annorlunda ut än andra djur. De har bara två tår per fot. Och de har inga hovar utan istället böjda naglar som skyddar framdelen av foten.
De har en lång hals och deras övre läpp är kluven i två delar. För att skydda sig mot väder så har de stora ögonlock med långa ögonfransar. De har också näsborrar som de kan stänga. I öknen blåser det ju ofta runt en massa sand, då blundar kamelen och stänger sina näsborrar så att sanden inte kommer in.

Jamie Wilson

(foto: Jamie Wilson)

Många tror att kamelen har vatten i sina pucklar, men det är inte riktigt sant. Egentligen är det fett som sparas i pucklarna. Detta är bra ifall kamelen skulle vara i en öken där det är torrt och inte finns mat eller vatten. Då kan fettet i pucklarna omvandlas till vatten. Ganska smart va? Det är inte bara pucklarna som hjälper dem att klara sig utan vatten – de har även blodceller som är ovala. Vi andra däggdjur har helt runda blodceller.
Men ibland behöver de ju riktigt vatten såklart! Såhär kan de se ut när de dricker ur en vattenslang:

Här kan du se en lite längre film om kameler. Den är på engelska.