Isbjörnen har kamouflage för arktis

Isbjörnar är björnar som lever på Arktis där det finns gott om is. Man känner lätt igen dem för att de har en vit päls. Det är för att de ska kunna gömma sig bland alla isberg. Precis som brunbjörnar som finns i skogen kan gömma sig bland bruna träd och buskar. Kamouflage kallas det när de kan gömma sig med hjälp av vilken färg de har på pälsen. (Foto: Faidoi) Isbjörnens päls är inte bara vit, varje hårstrå är dessutom ihåligt. Detta för att de ska skyddas så bra som möjligt mot kyla. De har även ett tjockt lager...

23481
23481

Isbjörnar är björnar som lever på Arktis där det finns gott om is. Man känner lätt igen dem för att de har en vit päls. Det är för att de ska kunna gömma sig bland alla isberg. Precis som brunbjörnar som finns i skogen kan gömma sig bland bruna träd och buskar. Kamouflage kallas det när de kan gömma sig med hjälp av vilken färg de har på pälsen.

Faidoi

(Foto: Faidoi)

Isbjörnens päls är inte bara vit, varje hårstrå är dessutom ihåligt. Detta för att de ska skyddas så bra som möjligt mot kyla. De har även ett tjockt lager fett under pälsen som också skyddar dem mot kyla. De är faktiskt så varma att de nästan blir för varma om de rör sig för fort. Därför rör de sig oftast sakta, nästan som om de luffsar omkring på isen.
Såhär roliga kan de se ut:

Visste du att det har funnits isbjörnar i Sverige? Det kan man inte tro, men så är det faktiskt! 1852 så grävde man på Kullaberg i Skåne och då hittade man ett 14 000 år gammalt lårben från en isbjörn. Då var det istid i Sverige och därför levde det isbjörnar här. Häftigt va?

Isbjörnen är bra på många saker. De kan simma flera kilometer men springer egentligen hellre på land. De kan springa i 40 kilometer i timmen, det är nästan så snabbt som en bil får köra inne i städer. Deras stora tassar kan antingen vara snöskor när de springer på land eller så använder de dem som paddlar när de simmar i vatten.

På den här filmen kan du se hur en isbjörn smyger efter en säl utan att sälen märker det.
OBS! Filmen är lite läskig i slutet, så titta gärna tillsammans med någon annan.

Kul fakta om isbjörnar:
– Isbjörnen har svart skinn under den vita pälsen
– Isbjörnar är vänsterhänta
– Under sommaren så sover de en fjärdedel av sin tid
– Isbjörnen har ett andra ögonlock som är genomskinligt. Det fungerar som ett par simglasögon när isbjörnen simmar under vatten. Smart va?