Hyenorna låter som om de skrattar

Hyenor ser ut som hunddjur men tillhör kattliknande rovdjur. Det finns fyra sorters hyenor som finns i Afrika och i Asien. (Foto: davidden ) De flesta hyenor har en man på ryggen som går från öronen till svansen. Den kan hyenan resa på när den vill se större ut om den är hotad. Pälsens färg varierar mellan brun och grå. Några hyenor är fläckiga, några är mer randiga och vissa är helt enfärgade. De har också en yvig svans. Hyenor tycker om att leva i torra områden, så som öknar, savanner och klippiga bergstrakter, men ibland finns de också i...

22144
22144

Hyenor ser ut som hunddjur men tillhör kattliknande rovdjur. Det finns fyra sorters hyenor som finns i Afrika och i Asien.(Foto: davidden )

De flesta hyenor har en man på ryggen som går från öronen till svansen. Den kan hyenan resa på när den vill se större ut om den är hotad. Pälsens färg varierar mellan brun och grå. Några hyenor är fläckiga, några är mer randiga och vissa är helt enfärgade. De har också en yvig svans.

Hyenor tycker om att leva i torra områden, så som öknar, savanner och klippiga bergstrakter, men ibland finns de också i våtmarker och bergsskogar. De är marklevande djur och kan inte klättra i träd. Men de kan röra sig smidigt över klippor. De är även väldigt uthålliga och kan vandra över 50 kilometer på bara en natt. Hyenor behöver inte dricka, de får i sig all vätska genom maten de äter, så de blir inte uttorkade i öknen.

Det är nämligen mest på natten som hyenorna är aktiva. Men ifall det är molnigt och inte så varmt så kan de vara vakna på dagen också. Annars sover de i jordhålor eller gömda i buskar hela dagarna.(Foto: kevinsaff)

Hyenor är inte skygga för människor och finns därför ofta nära samhällen. De är ganska sociala djur, men det kan vara lite olika. Hos vissa hyenor så lever en hona och en hane tillsammans i flera år och tar hand om honans barn. Det behöver inte vara barnens pappa som lever med honan, utan det kan vara en annan hane. Hos andra hyenor så lever de inte tillsammans alls utan letar mat var för sig.(Foto: frank-wouters)

De lever på olika revir som de märker ut med lukter. Deras luktsinne är därför väldigt viktigt för att de ska kunna prata med varandra.

En del hyenor pratar även mycket med varandra genom ljud. Ett ljud som låter ungefär ”vuup” använder de för att hålla kontakt med sina kompisar. Det kan höras över flera kilometer! Ibland kan de även grymta på ett sätt som nästan låter som en ko.

Men det mest kända lätet är när det låter som om hyenorna skrattar. Egentligen skrattar de inte, utan de godkänner att de är underordnade.

Såhär kan det låta:

Det största hotet mot hyenorna är människor som jagar dem. Rädda Djuren tycker att vi ska låta de här spännande djuren leva ifred.