Havsörnen har enorma vingar

Havsörnen är den allra största rovfågeln i norra Europa och en av de största i världen. Från vinge till vinge så är den nästan 2 och en halv meter. Vingspann kallas det när man mäter från vinge till vinge när den har vingarna utvecklade. Här kan du se hur en havsörn flyger med sina stora vingar: I Sverige finns havsörnen främst längst kusten till Östersjön och i Lappland. Den havsörn som vi har i Europa är nära släkt med den amerikanska vithövdade havsörnen. Den har, som du kan höra på namnet, ett vitt huvud. Man har forskat och kommit fram...

14223
14223

Havsörnen är den allra största rovfågeln i norra Europa och en av de största i världen. Från vinge till vinge så är den nästan 2 och en halv meter. Vingspann kallas det när man mäter från vinge till vinge när den har vingarna utvecklade.

Här kan du se hur en havsörn flyger med sina stora vingar:

I Sverige finns havsörnen främst längst kusten till Östersjön och i Lappland. Den havsörn som vi har i Europa är nära släkt med den amerikanska vithövdade havsörnen. Den har, som du kan höra på namnet, ett vitt huvud. Man har forskat och kommit fram till att det var för över 10 miljoner år sedan som de två sorterna skildes åt och fick Stilla havet emellan sig. Sen har de fortsatt att leva på varsitt håll efter det

Såhär ser havsörnen med vitt huvud ut:
Foto: Cecilia Lim

Havsörnens bo är både stort och tung. De behåller sitt bo år efter år. Inte så konstigt eftersom det väger upp till 500 kg, det är ett halvt ton! Tänk att flytta på ett sånt bo, vem hade orkat det?

Havsörnen är väldigt petig med var de bygger sina bon. Bara tallar som är över hundra år gamla duger. De bygger sina bon högt upp i tallen. Utsidan byggs av grova grenar och inuti inreder de med mossa, ljung sjögräs och jordklumpar. Deras bon kan vara upp till två meter stora i diameter.
När de sedan lägger sina ägg i boet, så är det oftast två ägg åt gången. Sen ruvar havsörnsparet i över en månad på sina ägg innan de kläcks. Sen får de ta hand om ungarna tills de har lärt sig flyga, det tar ungefär 70 dagar för dem att lära sig det.
Bildspel på havsörnen:

 

För 40 år sedan var havsörnen på väg att utrotas för att vi använde mycket giftiga ämnen som kom ut i vattnet så att fiskarna fick i sig gifterna. Sen åt havsörnarna den giftiga fisken och det gjorde att det blev färre och färre havsörnar. Men med hjälp av olika projekt och många frivilliga som hjälptes åt att mata fåglarna med mat som inte var giftig så finns det nu minst 2 500 havsörnar i Sverige.

Havsörnen är Upplands landskapsfågel och landskapsdjur. Även Åland har valt den till sin landskapsfågel.