Gräshoppor sjunger med benen

Gräshoppan är en insekt som har långa och starka bakben. Med hjälp av dem kan de hoppa upp till en meter! Vissa gräshoppor har förmågan att hoppa en längd motsvarande 20 gånger längden på sina egna kroppar. Snacka om längdhoppare! Du kanske har hört en gräshoppa sjunga någon gång? På bakbenen har dem ett räfflat organ som de gnider sina vingar och bakben på. Då hörs det ett högt läte. Såna ljud gör de för att hitta en partner som de kan skaffa nya små gräshoppor tillsammans med. Såhär kan det se ut och låta när en gräshoppa gör ljud...

68522
68522

Gräshoppan är en insekt som har långa och starka bakben. Med hjälp av dem kan de hoppa upp till en meter! Vissa gräshoppor har förmågan att hoppa en längd motsvarande 20 gånger längden på sina egna kroppar. Snacka om längdhoppare!

Du kanske har hört en gräshoppa sjunga någon gång? På bakbenen har dem ett räfflat organ som de gnider sina vingar och bakben på. Då hörs det ett högt läte. Såna ljud gör de för att hitta en partner som de kan skaffa nya små gräshoppor tillsammans med.

Såhär kan det se ut och låta när en gräshoppa gör ljud ifrån sig:

Vill du lyssna på fler gräshoppor? På naturhistoiska riksmuseets hemsida har de sammanställt flera olika arter gräshoppor som man kan lyssna på. Klicka här!

Du kan ofta höra gräshopporna på soliga ängar och på åkrar när det är sommar. Ofta tror vi människor att det är syrsor som spelar och sjunger för oss, men det är oftast gräshoppor och vårtbitare som hörs. Gräshoppor är mest aktiva på dagen och äter växter.

Grasshopper 0815_51

(foto: Roman Milert)

När de skaffar ungar så lägger honan små små ägg. Äggen kläcks sedan och då kryper det ut en lite larv som kallas nymf. De liknar de vuxna gräshopporna, men de är mycket mindre och så har de inte fått några vingar än.

Den vanligaste gräshoppan i Sverige heter grön ängsgräshoppa. Den är grön, som namnet säger, men ibland också lite brun och gulgrön. Att de är gröna beror på att de ska kunna kamouflera sig och gömma sig bland gräs och löv – så att inga fiender hittar dem. Den här gräshoppan syns ju knappt, eller hur?

Gräshoppan har fem ögon. Två stora och tre mindre. Med hjälp av dessa så kan de se i många riktningar samtidigt. Det gör att de har väldigt bra koll på vad som händer runtomkring dem. Däremot har de inga öron. Men de kan ändå höra. De har istället en speciell inbyggd hörsel i magen som gör att de kan snappa upp ljud omkring sig.