Giraff

Giraffen är det högsta djuret i hela världen. De kan bli upp till fem eller sex meter höga! Halsen är över två meter lång bara den. Det sägs att den långa halsen är till för att giraffen ska kunna äta blad som finns högt upp i träden. Giraffer gillar nämligen att äta blad. De äter jätteofta, vissa dagar i upp till tjugo av dygnets tjugofyra timmar. Men det är inte så konstigt att de måsta äta så mycket, de väger nästan två ton. Foto: David Crehner En annan hjälp giraffen har när den ska leta och äta mat är sin...

15080
15080

Giraffen är det högsta djuret i hela världen. De kan bli upp till fem eller sex meter höga! Halsen är över två meter lång bara den. Det sägs att den långa halsen är till för att giraffen ska kunna äta blad som finns högt upp i träden. Giraffer gillar nämligen att äta blad. De äter jätteofta, vissa dagar i upp till tjugo av dygnets tjugofyra timmar. Men det är inte så konstigt att de måsta äta så mycket, de väger nästan två ton.

Foto: David Crehner

En annan hjälp giraffen har när den ska leta och äta mat är sin blåsvarta tunga. Den är nästan en halv meter lång och full av muskler. Det gör att den kan nå blad och till och med gripa tag om dem. Tänk om man skulle ha haft en så praktisk tunga. Då skulle man slippa använda bestick när man åt, man kunde bara greppa om maten direkt med tungan!

Man kan inte tro att giraffen har lika många halskotor som vi människor, men det har dem. Det är bara det att deras såklart är mycket längre, eftersom de har en så lång hals. Det är inte helt enkelt att ha en så lång hals som giraffen. De har ett speciellt hjärta som pumpar blodert väldigt kraftfullt runt i kroppen, så att det orkar hela vägen upp till hjärnan. Det pumpar 60 liter blod genom kroppen per minut och väger hela 12 kg – snacka om att giraffen har ett stort hjärta!

Girafferna bor i Afrika, på savannerna söder om Sahara. De har längre framben än bakben, vilket gör att de går i något man kallar passgång. Ni kan se hur det ser ut när giraffer går i filmen här:

Den långa halsen är inte bara bra för att nå mat, det är också smidigt när man ska spana efter faror och fiender. De ser över träden och väldigt långt. Dessutom hör de väldigt bra också.

Det blir lite svårare när de ska nå någonting som finns på marken. Om de t ex ska dricka vatten så får de sära ganska mycket på sina långa ben för att halsen ska nå ända ner till marken.  Både praktiskt och mindre praktiskt med lång hals, alltså.