Ekorre

Ekorren är rödbrun liten gnagare. På vintertiden blir pälsen något gråare. Undersidan på ekorren är gräddvit och ser väldigt mjuk ut. Den stora yviga svansen på ekorrar har flera olika syften. Den hjälper ekorren att hålla balansen när den hoppar mellan grenar och hjälper till att hålla ekorren varm när den sover. Smidigt att ha inbyggt täcke med sig överallt! Ekorre med sin smarta svans! (foto: Alicia Sivertsson) Ekorren har mycket bra syn, det sägs att det är den gnagare som ser allra bäst. Den kan se saker i färg men kan inte skilja på rött och grönt. När ekorrar...

18123
18123

Ekorren är rödbrun liten gnagare. På vintertiden blir pälsen något gråare. Undersidan på ekorren är gräddvit och ser väldigt mjuk ut. Den stora yviga svansen på ekorrar har flera olika syften. Den hjälper ekorren att hålla balansen när den hoppar mellan grenar och hjälper till att hålla ekorren varm när den sover. Smidigt att ha inbyggt täcke med sig överallt!

Ekorre med sin smarta svans! (foto: Alicia Sivertsson)

Ekorren har mycket bra syn, det sägs att det är den gnagare som ser allra bäst. Den kan se saker i färg men kan inte skilja på rött och grönt.

När ekorrar rör sig på marken så gör dem det genom språng. Spåren som blir av deras språngande är två större bakfötter med fem spretande tår först och sedan de mindre framfötterna med fyra tår bakom dem, sida vid sida. Så om du ser såna spår i snön i vinter, så vet du att det är en ekorre som varit där.

Ekorren lever helst i barrskogar med granar och talar, men ibland hittar man de även i lövskogar. Många ekorrar trivs också i parker och trädgårdar, men är mest aktiv på morgonen eller kvällen. Mitt på dagarna vilar den i sitt bo för att undvika värme och fåglar. Om det är dåligt väder så kan ekorren stanna i boet flera dagar i sträck. Men då har de samlat massor av mat i förväg så att de inte blir hungriga.

Ekorre som äter! (foto: Alicia Sivertsson)

Du kanske har hört hur en ekorre låter? Ekorrar pratar mycket med varandra och har mycket läten för sig. De tjattrar och smattrar och ibland stampar de även med alla sina fötter i trädstammar. Det kan höras hundra meter bort till andra ekorrar. Nästan lika bra som mobiltelefoner!

Text: Camilla Bergvall