Den Rödögda bladgrodan

 Foto: Janpietruszka Den Rödögda bladgrodan lever uppe i träden i de neotropiska regnskogarna. Fullvuxna honor blir cirka 7,5 cm långa medan hannarna blir kring 6 cm. Den är superbra på att klättra eftersom att den har sugkoppar på tårna. Den är även en duktig simmare och har simhud mellan tårna. De ser väldigt bra och är mest aktiva på natten. På dagarna ligger de och slappar under stora blad där de är skyddade mot rovdjur. De syns nästan inte alls eftersom de viker in sina färgglada armar och ben under kroppen. Ögonen döljs med hjälp av ett undre ögonlock som...

15423
15423

Rödögd bladgroda

 Foto: Janpietruszka

Den Rödögda bladgrodan lever uppe i träden i de neotropiska regnskogarna. Fullvuxna honor blir cirka 7,5 cm långa medan hannarna blir kring 6 cm. Den är superbra på att klättra eftersom att den har sugkoppar på tårna. Den är även en duktig simmare och har simhud mellan tårna. De ser väldigt bra och är mest aktiva på natten. På dagarna ligger de och slappar under stora blad där de är skyddade mot rovdjur. De syns nästan inte alls eftersom de viker in sina färgglada armar och ben under kroppen. Ögonen döljs med hjälp av ett undre ögonlock som fälls upp när de vilar. Ögonlocket är transparent, men täcks av ett guldgrönt nätverk som döljer ögonen, samtidigt som grodan kan se igenom det.

 

Om ett rovdjur attackerar en vilande groda så spärrar den upp de klarröda ögonen och vecklar snabbt ut de färgglada armarna. Detta kan lämna spökbild av grodan i angriparens synfält (ungefär som när man tittar in i solen) och kan skrämma eller förvirra rovdjuret tillräckligt länge för att grodan skall hinna fly.

Grodan kan ändra färg beroende på vad det är för temperatur, vilket humör den är på eller beroende på vilken tid det är på dygnet.

När ynglen precis blivit till grodor har de ännu inte fått den röda ögonfärgen utan har gula ögon. Ungefär två veckor efter förvandlingen till groda börjar den röda färgen framträda i ögonvrån och det tar flera dagar innan färgen har spritt sig och täcker hela regnbågshinnan.

När honorna ska lägga sina ägg, 30-50 stycken, så väljer de noga ut ett bra ställe och lägger alla äggen i en klump. Ofta läggs de på översidan eller undersidan av ett stort blad som hänger några meter över vattnet. Man har hittat äggklumpar på översidan av blad, där bladet är vikt över äggen. Detta är ett utmärkt skydd mot rovdjur och mot solen, men man vet inte om grodan själv viker bladet eller om den väljer att lägga äggen på växter som brukar rulla ihop bladen. Man har sett andra lövgrodor som viker bladen över sina ägg. Det tar 6-10 dagar innan äggen kläcks. Äggen kläcks tidigare om det finns risk för att de ska skadas. Om äggklumpen till exempel attackeras av en orm så kläcks alla äggen på en gång men om de attackeras av en geting så kläcks bara de attackerade äggen eller de som ligger precis bredvid. Det är för att en orm skulle kunna äta upp hela äggklumpen med alla ägg medans en geting bara äter ett eller några ägg. Forskning har visat att embryona (de små ynglen inne i äggen) kan känna skillnad på vibrationerna från en orm eller ösregn.

När äggen spricker så rinner ynglen från bladet ner i vattnet under. I vattnet lever de sedan i 75-80 dagar och utvecklas till grodor. De lever sedan 3-5 år i det vilda.

Den Rödögda bladgrodan äter mestadels syrsor, malar, flugor och gräshoppor, men ibland händer det att de även äter mindre grodor. När de äter kan grodorna dra ner ögonen genom taket i munhålan för att bättre kunna svälja födan. Grodynglen lever av att filtera vattnet som de lever i och kan på så sätt fånga upp den näring de behöver.

Tyvärr är regnskogarna de lever i hotade av bland annat skogsskövling, torrläggning av våtland och miljöföroreningar men de anses inte vara utrotningshotade ännu.

 

Text: Sofia Säljö