Delfinerna pratar med visslingar och klickljud

Delfiner är sociala djur och kan kommunicera genom något som heter ekolokalisering. Det gör dom genom ett organ som sitter i huvudet, därför kan det se ut som om vissa delfiner har en bula i pannan. De pratar med varandra genom visslingar och klickljud, ljuden går genom bulan i pannan och sänds ut som en ”stråle” och studsar på föremål i vattnet. Delfinerna har olika signaturvisslingar så att de kan känna igen vem det är som pratar, precis som vi människor har olika röster och dialekter. Såhär låter flasknosdelfinerna ibland: Dessutom är deras hörsel och syn är väldigt bra. De...

27728
27728

Delfiner är sociala djur och kan kommunicera genom något som heter ekolokalisering. Det gör dom genom ett organ som sitter i huvudet, därför kan det se ut som om vissa delfiner har en bula i pannan. De pratar med varandra genom visslingar och klickljud, ljuden går genom bulan i pannan och sänds ut som en ”stråle” och studsar på föremål i vattnet. Delfinerna har olika signaturvisslingar så att de kan känna igen vem det är som pratar, precis som vi människor har olika röster och dialekter.

Såhär låter flasknosdelfinerna ibland:

Dessutom är deras hörsel och syn är väldigt bra. De ser bäst under vatten men har en bra syn även ovanför vatten.
Ibland lever delfinerna tillsammans i stora grupper som med tusen andra delfiner. De tycker om att vara tillsammans och skyddar varandra ifall det kommer en fiende och attackerar. Då bildar de vuxna delfinerna en ring runt de yngre och de äldre för att skydda dem.(Foto: fleur-design)

Delfiner är väldigt intelligenta djur och när de sover så låter de alltid ena halvan av hjärnan vara vaken. Detta måste de eftersom deras andning inte sker automatiskt som hos oss människor. Vi behöver ju inte ta varje andetag medvetet, men det måste en delfin. När de sover håller de också ett öga öppet för faror.

Delfiner andas genom ett blåshål som sitter ovanpå huvudet. Det finns en muskel vid hålet som hjälper dem att hålla det stängt när de är under vatten. Du kanske har sett hur det sprutar vatten när en delfin eller val kommer upp till ytan? Det är för att de andas.

Något som kan vara farligt för delfinerna är att de ser så lekfulla och glada ut. Det är därför man tränar dem och håller dem i fångenskap för att göra konster. Många förstår inte att delfinerna inte mår bra av det, eftersom de ändå er så glada ut. Men delfinen kan ju inte hjälpa hur den ser ut, de kan ju vara ledsna de också. I fångenskap lider delfiner av stress och många måste få medicin för det. Att de blir stressade beror främst på två saker. Att de inte kan röra sig fritt och på så stora ytor som i havet och på grund av att deras ekoljud dämpas i bassängerna och hindrar deras kommunikation med andra delfiner.

Delfiner är snabba simmare, ibland simmar de lika fort som en bil får köra inne i en stad. De peelar av sig hud varannan timme för att bli ännu snabbare. Vissa delfiner hoppar också upp och ner i vattnet för att det ska gå snabbare. Man brukar säga att de är bra på att rida på vågorna när de simmar nära fartyg och tar hjälp av vågorna för att komma fram snabbare. Smart va?(Foto: jurvetson)

Förutom att delfiner kan hotas av människan för att vissa fångar in dem och sätter dem på djurparker och i små bassänger, så finns det andra farliga saker. De skadas ofta när vissa fiskar tonfisk, då kan delfiner fastna i näten och drunkna. Man tror att nästan en halv miljoner delfiner dött så sedan man började fiska med såna nät.

Man tror att 250 000 delfiner dör varje år på grund av människan. Du kan hjälpa delfinerna genom att…
… aldrig gå på delfinarium där delfiner hålls i fångenskap.
… aldrig kasta skräp i havet.
… inte äta fisk, utan testa vegetariskt istället

Här kan du läsa mer om att se fria delfiner i Skottland: https://www.raddadjuren.se/att-se-fria-delfiner-i-skottland/
Här kan du läsa mer om djur som jagas: https://www.raddadjuren.se/minifakta/djur-som-jagas/